Alla får inte låna pengar – så här tar du reda på om du är kreditvärdig

Funderar du på att ta ett lån? Om du överväger att skaffa en kontokredit för att täcka oförutsedda utgifter, exempelvis en bilreparation, är det bra att veta vad som påverkar din kreditvärdighet hos kreditgivarna.
– Det är inte alltid bara så att stadig inkomst betyder ”ja”, eller att det blir ”nej” om du inte har fast anställning med deklarerad inkomst, säger Marie Lindström, kredithandläggare på Viakredit

ViaKredit är ett flexibelt alternativ till de traditionella långivarna och kan berätta hur det går till när en kreditgivare tittar på en kreditansökan. För att beräkna ditt kreditutrymme används en beräkningsmodell som tar hänsyn till bland annat dina inkomster, utgifter, övriga lån och boendekostnad. Kreditutrymmet visar hur stor kredit du kan få – pengar du kan klara av att återbetala samtidigt som du får pengar kvar till dina löpande utgifter. 

Om du nyligen har börjat jobba och inte hunnit få en deklarerad inkomst har ViaKredit, i motsats till andra kreditgivare, möjlighet att inhämta underlag som visar att du har inkomst och är kreditvärdig.
Behöver du ta ett lån? Läs mer och ansök här

Du kan inte bo i ”fel” område
Marie Lindström är kredithandläggare på Viakredit. Hon berättar att kreditgivare använder avancerade scoringmodeller som uppskattar din återbetalningsförmåga, utifrån data om kunder som liknar dig, när de behandlar din ansökan.
– Till exempel: Finns det många tjugofemåriga män i Grönköping som misskött sina krediter? Om det är så kan det finnas en risk att du får avslag på din kreditansökan om du är en tjugofemårig man i Grönköping. ViaKredit avslår dock inte en ansökan per automatik bara för att du råkar bo i ”fel” område eller har ”fel” ålder.
Här kan du ansöka om ett lån

I ViaKredits kreditbedömning kontrolleras din betalningshistorik och framtida betalningsförmåga. Betalningsanmärkningar finns dock kvar i registret hos kreditupplysningsföretag i upp till tre år, något som kan innebära att din betalningsförmåga kan ha förbättrats under den tiden.
– En tidigare anmärkning innebär inte per automatik att du inte kan sköta dina åtaganden just nu. ViaKredit gör därför en individuell bedömning av din kreditansökan för att avgöra din nuvarande återbetalningsförmåga, oavsett tidigare betalningsanmärkningar, säger Marie Lindström.

Låna upp till 20 000 kronor
Dina betalningsanmärkningar och hur gamla de är kontrolleras, och vissa grundkrav ställs på dig för att du ska beviljas en kredit – du får exempelvis inte ha skulder hos Kronofogden.

Hos ViaKredit kan du beviljas kredit på upp till 20 000 kronor. Minsta delbetalning är 12 procent av kreditsaldot, dock minst 500 kronor.
– När du har ansökt om en kredit lämnar vi ett preliminärt besked direkt på skärmen. Det talar om ifall du uppfyller våra grundläggande villkor. Om kraven uppfylls gör våra kredithandläggare en individuell behandling av din kreditansökan och fastställer om kreditutrymme finns för att bevilja den, säger Marie.

Du väljer själv hur snabbt du vill återbetala krediten – den minsta möjliga summan motsvarar dock 12 procent av kreditsaldot per månad.
– Du kan återbetala allt redan efter en månad, eller göra en delbetalning varje månad. Du bestämmer!
 Gör en smidig kreditansökan här