Småbarnsmamman: ”Bästa nappflaskan jag prövat!”

“Vi gör säkra och innovativa nappflaskor med dubbelt antikoliksystem och bröstformad dinapp”

Niklas, 48: ”Jag har häxor, tjuvar och banditer i min släkt”

Har du någon gång undrat över hur din släkt levde för hundratals år sedan och vilka de var? Släktforskning kan ge dig svaret – och det är enklare än du tror. Niklas Hertzman, 48, började släktforska redan på gymnasiet och är släkt med både banditer, häxor och tjuvar.

Föräldrarnas knep – för att få sova hela nätterna

Åsas son drabbades av atopiskt eksem vilket ledde till sömnbrist, oro och ångest för hela familjen. Sedan de tipsades om den smarta uppfinningen Airsonett mår nu alla familjemedlemmar mycket bättre.
– Vi trycker bokstavligt talat bara på en knapp så kan alla sova gott om nätterna, säger hon.

Så ska gåtan bakom reumatism lösas

Minst 1 miljon människor i Sverige lever med någon form av reumatisk sjukdom – ändå är det fortfarande en gåta varför man får det. Reumatikerförbundet är efter staten den enskilt största bidragsgivaren till forskning om reumatism.
– För att förstå vad som orsakar reumatism behövs forskning inom området, säger Kristina Heilborn, Insamlare på Reumatikerförbundet.

Listan: 4 oväntade saker – som kan göras av trä

Du kanske tänker tidningar, parkettgolv eller möbler när du tänker på trä? Snart kan allt från högtalare till frigolit skapas av materialet – något som kan hjälpa Sverige att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
– Genom att ta forskningen från akademien till riktiga produkter ska vi bidra till att göra Sverige fossilfritt, säger Paula Martirez, kemist och affärsutvecklare på Cellutech.

Så ska ny teknik låta din kropp tackla lungcancer

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige. Forskningen går framåt och nu har nya lovande behandlingsmetoder där din kropps egna immunförsvar ska bekämpa cancern utvecklats. “Vi har kommit en bra bit på vägen men sanningen är att forskningen behöver mer pengar”

Så kan kudden förebygga platt huvud hos spädbarn

Nu finns en medicinskt utvecklad kudde som både förebygger och behandlar skallasymmetri – samtidigt som den är certifierad för att vara fri från kvävningsrisk (TUV)

Jakten på miljövänliga solceller

RISE har fått ett anslag från SSF (Stiftelsen för Strategisk Forskning) för att försöka få fram nya sätt att tillverka solceller. I fokus ligger så kallade hybridperovskiter. Ansvarig på RISE är professor Per H. Svensson.