Så kan biotekniken rädda oss från fettet

Under hösten 2017 uppdagades en närmast monstruös fettklump i Londons avloppssystem. Den brittiska pressen försökte förmedla ett begrepp om klumpens storlek genom att jämföra dess längd med ”London Bridge” – och dess vikt med ”19 afrikanska elefanter”. Men även om just detta fatberg verkar överträffa det mesta som hittills drabbat staden så är det bara ett i raden. Mer eller mindre spektakulära fettstopp är vardagsmat i London. Detta har dock lett till att ett ofta förbisett problem nu äntligen börjar få den uppmärksamhet det förtjänar, över hela världen.
– Fett är ett av världens största miljö- och samhällsproblem, och det kostar oss i Sverige miljontals kronor varje år, säger Gustaf Stetler, innovationschef på miljöteknikföretaget Bioteria.

Så förändrade träden familjens liv

Torka och översvämningar gjorde att den kenyanska familjen Otuma drabbades av dåliga skördar och jorderosion på sin mark. Som så många andra familjer i klimatutsatta områden kunde de inte äta sig mätta. Efter att de fick möjlighet att gå Vi-skogens utbildning i trädplantering och hållbart jordbruk har de fått bördigare mark och tredubblat sin skörd.


De ska utrota klimathot och fattigdom – med träd

I Rwanda är jorderosion och skyfall ett stort problem bland bönderna och för Laurence Mukandama ledde den utarmade jorden på gården till att hon förlorade sitt förstfödda barn.
I dag har hon fått hjälp av Vi-skogen att plantera träd och har nu råd att försörja sin familj.