Därför måste mormonerna lämna Sverige i påsk

Den är en av världens mest älskade musikaler och har setts av flera miljoner teaterbesökare över hela världen sedan premiären på Broadway 2011. Sedan The Book of Mormon började spelas på China Teatern i Stockholm i januari förra året har biljetterna varit utsålda i princip varje kväll – men ändå måste musikalen lägga ner och lämna Sverige i vår.
– Det är jättetråkigt, intresset har varit och fortsätter att vara stort, säger Anna Andersson, 
Marknads- och Försäljningsansvarig på 2Entertain.

Det är bland annat skaparna bakom tv-succén South Park som har skapat den humoristiska musikalen The Book of Mormon. Den har gjort braksuccé över hela världen sedan urpremiären 2011 och Sverige har inte varit något undantag. I januari 2017 kom uppsättningen till Sverige och när sista föreställningen spelas i mars kommer med all säkerhet över 160 000 personer sett musikalen i Stockholm.
Här hittar du biljetter till alla föreställningar

Musikalen handlar om två mormonmissionärer som åker på uppdrag i Uganda och abrupt slängs in i svält, våld, aids, malariamyggor och invånarnas annorlunda sätt att se på livet. Per Andersson och Linus Wahlgren har spelat huvudrollerna och publiken har överöst showen med beröm – men efter påskhelgen kommer uppsättningen att tvingas lämna Sverige, eftersom att rättigheterna för alla utländska uppsättningar plötsligt dras tillbaka.
– Rättighetsinnehavarna har helt enkelt bestämt sig för att inte låta andra länder göra egna versioner av musikalen, säger Nanette Hayes, Producent på 2Entertain.

”Sticker ut på många sätt”
En av de som såg musikalen under förra året var Sofia, 31. Hon bokade biljetter tillsammans med sin kollega och berättar att de båda hade stora förväntningar.
– Vi älskar musikaler och försöker att gå och se så många som möjligt, så ofta som möjligt. Vi kände ju till låtarna i The Book of Mormon men ingen av oss hade varit och sett musikalen tidigare, det var spännande. Det är ju en musikal som sticker ut på så många sätt, inte bara musikmässigt men även när det kommer till att anspela på och ibland driva med kultur och religion. Vi tyckte att den toppade våra förväntningar, det är verkligen en musikal man måste uppleva, säger hon.
Vill du också gå på teater? Boka biljetterna här

Trots att uppsättningen i stort är en ganska vass satir av mormonkyrkan har mottagandet varit stort och kärleksfullt – inte bara av publiken utan även av mormonkyrkan, som till och med stått utanför teatern för att dela ut gratisbiblar varje helg.

”Lägger ner vid påsk – som Jesus”
Biljetter till vårens föreställningar har sålts sedan slutet av oktober och som väntat har trycket varit hårt. Den sista föreställningen kommer att spelas 24 mars, sedan lägger musikalen ner på obestämd framtid. Per Andersson, som spelar den socialt missanpassade men välmenande nörden Arnold Cunningham, har konstaterat att de gör som Jesus gjorde, lägger ner vid påsk. Både han och Linus Wahlgren tycker att beslutet är tråkigt och säger att de gärna hade fortsatt spela de missionerande mormonerna.
– The Book of Mormon är en extremt rolig föreställning att spela och mottagandet av publiken har varit överväldigande, säger Linus Wahlgren.

The Book of Mormon

Den hyllade musikalen The Book of Mormon spelas torsdag - söndag t.o.m. 24 mars, 2018. I huvudrollerna ser vi Per Andersson, Linus Wahlgren och Samantha Gurah. Bakom humormusikalen står skaparna av South Park och kompositören bakom Disneysuccén Frost.

I The Book of Mormon får vi följa två unga missionärer som av sin kyrka sänts till norra Uganda för att sprida budskapet om den tredje, kanske något mindre kända, delen av Bibeln - Mormons bok.

Den entusiastiske missionären Kevin Price är en stilig helylle amerikan med stark religiös övertygelse. Hans följeslagare Arnold Cunningham är en socialt missanpassad men välmenande nörd, vars ovana att ljuga skapar oönskade och besvärliga situationer för dem båda.

Omgivna av svält, våld, aids och malariamyggor inser de snabbt att deras träning inför resan inte alls speglar den verklighet de nu står inför. Vägen till frälsning via deras amerikanske profet och mormonismen är inte det minsta tilltalande för de tvivlande, nedbrutna byborna. Det krävs helt enkelt ett mirakel för att deras mission ska lyckas. Men mirakel har ju hänt förr… eller?