Det här serveras på populära julkryssningen

Det sägs att svenskarna är ett av världens mest trendkänsliga folk, men när det kommer till julen och i synnerhet till julmaten, håller vi hårt i traditionerna. 
På Eckerö Linjen kombineras tradition med underhållning och shopping. 
– På vårt julbord har vi tagit tillvara de traditionella svenska och åländska julrätterna med vår speciella touch, säger Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen.

Många har gjort det till sin tradition att åka på en julbordskryssning. Det blir en trevlig utflykt, där man äter gott, samtidigt som man kan kombinera det med lite julklappsshopping i taxfreebutiken och underhållning i baren. Dagligen bjuds det på musikunderhållning med båtens kryssningsvärdar samt trubadurer och gästartister och på tisdagar ordnas en härlig julshow.
Vill du veta mer om vinterns nöjesprogram ombord? Klicka här

Det mesta på M/S Eckerös julbord är gjort från grunden ombord och så långt som möjligt används närproducerade och närodlade råvaror. Det görs även långkok och inläggningar ombord och går man in i köket hittar man många rykande och väldoftande rätter som puttrar i grytorna.

Farfars recept på skinkan
– Det är våra köksmästare som själva ansvarar för alla råvaruinköp och de jobbar aktivt med att hitta bra lokala producenter från Åland och Roslagen, säger Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen.

Skinkan, till exempel, kommer från Andersson & Tillman i Uppsala och levereras utan mellanhänder till ICA Grisslehamns Livs, bara 400 meter från färjeterminalen. 

Bröderna Ola och Janne Linusson, som driver byabutiken, rimmar köttet efter ett välbeprövat recept från deras farfar. Många sprutsaltar köttet för att det ska gå snabbare, men Ola och Janne Linusson låter köttet ligga i saltlake i tretton dygn innan det är färdigt att levereras till Eckerö Linjen. Ombord på M/S Eckerö tillreder sedan kockarna skinkan i ugnen, griljerar och skär upp den. 
– Mångas favorit på vårt smörgåsbord är Eckerö Linjens gräddlax som är en röra gjord på kallrökt lax, grädde och goda kryddor. Denna passar utmärkt på exempelvis åländskt svartbröd som är ett mörkt, saftigt bröd som är rikt på malt. På vårt julbord hittar man även morotslåda och kålrotslåda som är nästan ett måste på det åländska och finska julbordet, säger Tove. 

Dessa rätter i kombination med de typiskt svenska julrätterna köttbullar, Janssons Frestelse och grönkål, samt massor av andra rätter, bidrar till att Eckerö Linjens julbord är mer än välfyllt. 
Här kan du läsa mer om julbordet

"Julen börjar på kajen"
Man omfamnas av den mysiga julstämningen redan i terminalen i Grisslehamn och sedan fortsätter den ända till Eckerö och tillbaka igen.
– Om man vill julbordskryssa tar hela båtresan fram och tillbaka 4,5 timme, men vi rekommenderar också att man stiger av båten på Åland och stannar kvar några timmar för att sedan ta kvällsbåten tillbaka. För den som gärna vill upptäcka Åland ännu lite mera, och kanske besöka någon av öns julmarknader, erbjuder vi paketresor med exempelvis middag och övernattning. Eller varför inte välja något av våra jul- och nyårspaket.

Går man samman och är fler som vill kryssa finns speciella grupperbjudanden och är man fler än 30 vuxna bjuder Eckerö Linjen på en egen anslutningsbuss inom deras upptagningsområde.
– Vi vill att så många som möjligt ska få njuta av vårt stora klassiska, och framför allt goda, julbord. Välkommen ombord! avslutar Tove Lolax med ett leende.
Här kan du boka dina biljetter direkt

Presenteras av

eckerolinjen_logo_jpg

Stora Julbordet
Julen närmar sig med stormsteg och i november är det åter dags för vårt stora, klassiska julbord med alla svenska och åländska delikatesser. Sillar läggs in och smakas av, julskinkan tillagas i perfekt temperatur och alla rätter läggs upp på ett smakfullt sätt. Njut av vårt stora julbord som serveras mellan den 18 november och 23 december.

Tove Lolax, kommunikatör
Tove Lolax, kommunikatör