Eva Salomon håller koll på hälsan med prover från Werlabs

I USA blev blodprover en del av hennes regelbundna hälsorutin. Nu är hästvärldens hemligaste ledarstjärna tillbaka på hemmaplan. Friskare, piggare och mer intresserad av sin hälsa än någonsin tidigare använder Eva Salomon Werlabs för att hålla koll på sin hälsa.

Hon har varit 40 år i branschen och har haft stora internationella framgångar. Trots det är det få svenskar utanför hästvärlden som vet vem Eva Salomon är.

Efter många år som chef och dressyransvarig på det Internationella Ridsportförbundet, med bland annat tre OS i ryggen, arbetade hon som ansvarig och lagkapten för det amerikanska dressyrlandslaget i tre år. Det var under tiden i USA som Eva insåg att blodprov kan användas som ett verktyg för att hålla koll på sin egen hälsa.

Låga D-vitaminnivåer
Precis efter VM i Kentucky 2010 drabbades Eva av en rejäl förkylning som inte släppte taget. Efter flera veckor sökte Eva läkarvård och fick via ett blodprov veta att hennes D-vitaminnivåer låg långt under referensvärdet.

– I USA är det mycket vanligare att läkare kollar D-vitaminnivåerna som en av de första rutinåtgärderna när man mått dåligt länge, säger Eva.

Eva tog D-vitamintillskott enligt ordination och två månader senare kände hon att livsandarna var tillbaka och hälsan återställd. Eva fortsatte att hålla koll på sina D-vitaminnivåer med regelbundna blodprov. Om värdena började gå ner tog hon extra tillskott.

Ändrad kost gav bättre nivåer
Eftersom Eva, liksom många andra, hade lätt för att gå upp i vikt bestämde hon sig 2014 för att testa LCHF.

– Jag låg på en bra D-vitaminnivå när jag ändrade min diet och efter tre månader på dieten visade testet att mina D-vitaminvärden hade gått upp jättemycket.

Kostomläggningen med mer fett och mindre kolhydrater hjälpte alltså Evas kropp att inte bara gå ned i vikt utan också att ta upp mer D-vitamin ur kosten.

Eva har fortsatt med lågkolhydratkost och har använt sig av Werlabs för att hålla koll på bland annat sina D-vitaminnivåer.

För att behålla hälsan, och för att stimulera sitt intresse för friskvård, har Eva gjort de regelbundna blodproverna till en rutin. Numera tar hon även prover för att kolla blodfetter och blodsockervärden.

– Jag har inte varit ordentligt sjuk sedan jag började övervaka mina värden. I och med kostomläggningen mår jag om möjligt ännu bättre nu. Om jag fuskar med maten, och äter mer sött, kan jag se det direkt på långtidsblodsockret som går upp, det är rätt avslöjande, säger Eva och skrattar.

Proverna motiverar
Eva Salomon har återvänt till Sverige. Idag är hon engagerad i Svenskt Avel och har en hel del uppdrag inom flera hästrelaterade organisationer och styrelser.

– Mitt liv har blivit mer stillasittande sedan jag kom hem, och därför är det nu ännu viktigare för mig att hålla min hälsa under uppsikt. Blodproverna hjälper mig att hålla koll och motiverar mig till en hälsosam livsstil.




Presenteras av

werlabs-logo

Werlabs erbjuder hälsokontroller via blodanalys. Vi har över 100 provtagningsställen i samarbete med aktörer inom den svenska sjuk- och hälsovården som Karolinska Universitetslaboratoriet,
Unilabs och Aleris.

Genom Werlabs får du som användare tillgång till en privat onlinejournal där du kan följa dina blodvärden över tid genom regelbundna tester. Werlabs är idag ledande på den skandinaviska marknaden inom hälsokontroller direkt till privatpersoner.

Läs mer på: www.werlabs.se

Se en film om Werlabs