Familjen satte in ett nytt värmesystem – utan att förstöra trädgårdenDe kallade oljepannan i källaren ett ”miljöstatement” och köpte i stället tjocka strumpor till familjen. När pannan dock valde att lägga av började de se sig runt efter nya lösningar.
– Det här passade vårt lilla hus bäst, säger Johan Henriksson.

Familjen Henriksson bor i ett villaområde i Enskede, strax söder om Stockholm. Villan är byggd 1928 och det klassiska tvåplanshuset är 135 kvadratmeter stort, har vit puts och tegelpannor på taket. Den lilla grusgången som leder fram till ytterdörren delar gräsmattan i två och stoltserar med två plommonträd på varsin sida. När familjen köpte villan för drygt fyra år sedan stod en gammal oljepanna kvar i källaren – och de valde att spara den.
– Vi såg den som ett ”miljöstatement” och lät den vara kvar, kanske lite på grund av snålhet också, säger pappa Johan.
Ska du byta värmesystem? Klicka här för att hitta rätt lösning för ditt hus

Familjen valde att köpa tjocka strumpor i stället för att sätta in ett nytt värmesystem.
– Vi intalade oss att det var mysigt och vande oss vid det, men nu i efterhand har vi fått reda på att släkt och vänner i smyg tog med sig extra strumpor och inte vågade berätta hur kallt det var.

Måna om miljö och estetik
Familjen har inte velat tilläggsisolera huset eftersom att det skulle förändra dess utseende och charm, men samtidigt var det inte billigt att driva oljepannan.  Efter ett par år började de att se sig om efter nya uppvärmningsalternativ och i samma veva som de bokade in ett hembesök av Mitsubishi Electric valde oljepannan att lägga av. 
Lämna en offertförfrågan så kan även du få ett hembesök

Både Johan och hans fru är väldigt måna om miljön och för dem är det viktigt att tänka på både miljö och estetik vid valet av ett nytt värmesystem. De hade övervägt lösningar som på ett miljövänligt sätt kunde värma upp deras hus och valde mellan en bergvärmepump eller en luft/vattenpump.
– Vi läste på om de olika alternativen och efter hembesöket bestämde vi oss för att installera en luftvärmepump, inte minst eftersom att det skulle innebära att vi slapp gräva upp trädgården.

Bäst lämpad för huset
I dag består familjens uppvärmning av enrörsradiatorer, en luftvärmepump samt en vacker vit kakelugn i vardagsrummet. På grund av att det endast finns enrörsradiatorer i huset krävs det en starkare värmepump. Beräkningen görs på uppemot 38000 kWh, vilket innebär att två tonåringar ska kunna duscha även en kall vinter. Valet av utomhusdel till inomhustanken Ecodan föll därför på Zubadan Inverter.
– Anledningen till det var att energiberäkningsprogrammet visade att den var bäst lämpad utifrån de förutsättningar som fanns i villan. Den garanterar en drift ner till -28 grader men det som gör den speciell är att den anpassar sig efter energibehovet.
Vilken värmelösning passar dina behov? Se hela sortimentet här

När installationen påbörjas är det första som görs att hitta en lämplig plats för utomhusdelen. På familjen Henrikssons tomt bestämdes det att den skulle placeras på baksidan av huset, där det var enkelt att borra in till utrymmet där Ecodan-tanken skulle stå.

En smidig installation”
Först planades marken på platsen ut och ett benstativ som utomhusdelen skulle vila på sattes på plats. Den gamla oljepannan togs bort och på samma ställe placerades sedan Ecodan-tanken. Den anslöts enkelt till befintliga rör som hade kapats och modifierats.
– Själva installationen var mycket smidig och det har nog mycket att göra med vem som installerar. Kylpartner som i vårt fall utförde arbetet var väldigt lätta att ha att göra med och gjorde ett utmärkt jobb, säger Johan.

Värmepumpens innedel tar ungefär lika mycket plats som familjens gamla panna, men eftersom att de kunde göra sig av med en oljetank på flera kubik i samband med att de bytte värmekälla fick de ett stort och härligt utrymme att utnyttja till annat. 
– Nu när våra långväga gäster bor över berättar de gärna och ofta historierna om hur kallt här var förr och hur behagligt det är hemma hos oss i dag.
Läs här om värmepumpen som familjen Henriksson valde

Presenteras av

me-varmepumpar_logo

Mitsubishi Electric är idag ett av världens ledande företag och finns representerat i alla världsdelar. Expertis och kvalitet har gjort Mitsubishi Electric till ett företag att räkna med på alla representerade produktområden.

Bolaget i Sverige är idag uppdelat i två drivande affärsområden; Klimatprodukter som sysslar med luftkonditionering, ventilation, värmepumpar m.m och Factory Automation som levererar elektronikkomponenter till industrin. Dessa verksamhetsområden kompletteras av en administrativ avdelning.
Läs mer om Mitsubishi Electric här

Inom affärsområdet klimatprodukter sysslar vi bland annat med inomhusklimat. Med marknadens bredaste sortiment har vi på Mitsubishi Electric förbättrat världens inomhusklimat i över 50 år. Faktum är att vi inom luftkonditionering är ett av de ledande företagen i världen, med en försäljning av omkring 15 miljoner aggregat per år.

I Norden har vi varit verksamma i över 30 år. Idag är vi ett 50-tal medarbetare och vårt huvudkontor ligger i Häggvik, strax norr om Stockholm. Vidare har vi även säljkontor i Göteborg och Lund. Vi på Mitsubishi Electric Scandinavia ansvarar för försäljning och support av våra egna produkter i Sverige, Finland, Danmark och de Baltiska länderna.

Mitsubishi Electric är ett av de teknikledande företagen när det gäller värmepumpar och luftkonditionering. Eftersom våra aggregat är egentillverkade och att vi själva tillverkar alla vitala komponenter, har vi stor möjlighet att anpassa aggregaten till respektive marknad. Det innebär att alla våra värmepumpar och luftkonditioneringar är anpassade för just vårt nordiska klimat. Vi har ett av marknadens bredaste produktprogram med oändliga möjligheter för att tillgodose just ditt behov på inomhusklimat.