Innovation från Malmö vinner pris – på 10 000 meters höjd

Singapore Airlines, Swedbank, Auddly, Etihad Airways, PwC. Det är bara några av design- och teknikbyrån Tactels senaste kunder. Från Malmö har Tactel utvecklat tjänster som gör succé hos företag över hela världen.

Design- och teknikbyrån Tactel har levt en ganska anonym tillvaro i Malmö men i över 20 år designat och utvecklat digitala tjänster åt några av Nordens största varumärken. Swedbank, Ericsson, IKEA, PwC, SONY, Telenor, Auddly och Polygon för att nämna några. För tre år sedan köpte Panasonic Avionics Tactel för att med Tactels digitala innovationsstrategier stärka sitt ledarskap inom mjukvara och design och ta sin flygplansservice till en helt ny nivå. Till Tactels kunder hör numera några av världens största flygbolag, såsom Singapore Airlines och Etihad Airways.

Sedan uppköpet har Tactel tillsammans med Panasonic Avionics lanserat en rad nya tjänster som också är branschens första – och nyligen vann aktörerna tillsammans pris för bästa innovation under APEX Awards. Galan är världens största flygmässa och premierar årligen de senaste teknologierna som förhöjer och förbättrar passagerarupplevelsen under flygresor. 
– Vi är otroligt glada och stolta över att ha fått tagit emot ett sådant prestigefullt pris. Det är ett bevis på att våra innovativa lösningar ligger i framkant och att vi som byrå levererar lösningar i världsklass, säger Jonas Hasselgren, vd för Tactel.

Från exjobb till anställning
Spritt på tre studios arbetar ett team på 95 personer, varav majoriteten sitter på huvudkontoret i Malmö. En av dessa är Lisa Silfversten som i sin roll som utvecklare arbetar med en kartprodukt avsedd för Panasonic Avionics resenärer. Produkten ska göra det möjligt för den resande att följa sin flygning geografiskt. 

”Lär mig något nytt varje dag”
Det var i juni 2018 som Lisa började på Tactel – direkt efter sin civilingenjörsexamen i informations- och kommunikationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) och efter att ha gjort sitt exjobb hos Tactel. I dag arbetar hon med samma projekt som hon gjorde inom sitt exjobb och med arbetsuppgifter som spänner sig från komplex grafikrendering till bildanalys och bildbehandling, webbaserade verktyg och API:er som ska exponeras mot andra utvecklare.
– Att gå direkt från LTH till avancerad programmering så snabbt är väldigt utmanande, men jag har ett starkt stöd från mitt team och lär mig något nytt varje dag. Det är något som driver mig framåt. Dessutom är det väldigt spännande eftersom vi utvecklar något helt nytt som inte har släppts till marknaden ännu, avslutar hon.

Om Tactel

Tactel är en design- och teknikbyrå som med fokus på användbarhet levererar koncept, design och utveckling av digitala tjänster. Tactel startade 1995 och har 95 medarbetare med centrala kontor i Malmö, Stockholm och Umeå. Sedan 2015 är Tactel en del av Panasonic Avionics. En fjärdedel av medarbetarna arbetar inom tjänstedesign, visuell design eller interaktionsdesign och resterande arbetar med mjukvaruutveckling. 

Hemsida: tactel.se
Karriärsida: jobs.tactel.se