Lite annorlunda, men inte svårt att köpa hus i Frankrike

Det är mer byråkrati, men inte särskilt svårt.

Att köpa hus i Frankrike är lite annorlunda mot i Sverige, men det behöver inte vara så krångligt om man bara gör rätt från början.

För det första så finns det ingen hemsida som har alla fastigheter samlade på ett ställe såsom Hemnet i Sverige. Det finns en otrolig mängd mäklare som är dåligt organiserade och mörkar vilken fastighet det handlar om eftersom de väldigt sällan har exklusivitet för försäljningen.

Det jobbigaste är att hitta just den fastighet man vill köpa. Man får traska runt eller leta på många olika hemsidor.

De flesta fastigheter säljs genom mäklare och det förenklar förstås processen. Det är dock inte nödvändigt. Däremot gör det fastigheten betydligt mycket dyrare. Mäklare tar i regel minst 6,5% i arvode, så om man köper privat bör man kunna pruta en hel del.

I Sverige är det banken som har hand om all pappershantering, medan i Frankrike är det notarien. Fastighetsregistren är inte så välutvecklade i Frankrike som i Sverige så notarien måste kolla upp att allt gått rätt till vid tidigare köp. Det bästa man kan göra när man skall köpa är att ta kontakt med en notarie och be honom eller henne att hjälpa till med allt. Notariens arvode är lika stort oberoende av hur mycket hjälp den ger.

En viktig skillnad mot Sverige är tiden. Det tar minst 2-3 månader från det man bestämt sig tills köpet kan gå igenom.

Villa Marouette är en sekelskiftesvilla som ägs av Barbro och Rolf Lundqvist sen 10 år. De har bott där varje vår och varje höst. Sommar och vinter har de bott i Sverige. På sommaren hyr de ut fastigheten och den är förstås mycket eftertraktad, eftersom den ligger precis vid Medelhavets strand. Nu har Barbro och Rolf bestämt sig för att flytta till Sverige för gott. Man kan nå dem här: 
info@villamarouette.com