Potatis – därför är dieten hetare än någonsin

 

En australier tappade 50 kilo på ett år och den svenska potatisexperten Lars Elofson gick ner ett halvkilo om dagen – genom att äta potatis.
Den kontroversiella dieten har tidigare sågats av läkare, men nu avslöjas det att knölen kommer med flera positiva miljö- och hälsoeffekter än man tidigare kunnat tro.
– Det är dags att inse att potatis är hälsosam smalmat, säger Lars Elofson.

Potatisen är hetare än någonsin. I alla tidningar läser vi om en överviktig australier som gick ner 50 kilo av att enbart äta potatis under ett års tid. Han tipsar om sina bästa potatisrecept i mängder av artiklar och säger att han aldrig har mått så bra som han gör i dag.

Den något kontroversiella dieten har dock fått mothugg och ett flertal läkare har uttalat sig om hur den skulle leda till att han får i sig kolhydrater – men varken fett, näringsämnen eller proteiner.
– De sa att han skulle få i sig för lite zink, järn, kalcium, jod, vitaminer, antioxidanter och annat viktigt av att bara äta potatis, men det håller jag inte med om, säger potatisexperten Lars Elofson.

Provade dieten redan 2012
Lars är lantbrukare i grunden, utbildad agronom och har arbetat med forskning kring lantbruk i många år. I dag är han informationsansvarig i branschorganisationen  Svensk Potatis och en aktiv debattör om potatisens status och, som han tycker, felaktiga rykte. Australiern var nämligen inte den första att prova potatisdieten. 

För några år sedan tröttnade Lars Elofson på myten att potatis är en kolhydratbomb som bör avstås och ville motbevisa de populära dieterna en gång för alla.
– Jag körde min egen:  OPD, ”Only Potato Diet”, i tolv dagar – och rasade i vikt. Efter bara 24 timmar började jag gå ner ett halvkilo om dagen och det gjorde jag fram till jag slutade, säger han.

Potatis har varit ett av Sveriges vanligaste livsmedel i ett par hundra år, men när ”exotiska alternativ” såsom ris och pasta importerades till den svenska marknaden efter andra världskriget började dess status sjunka. De som inte hade råd med de trendiga nyheterna tvingades äta potatis – och därför blev den stämplad som ”fattigmansmat”. 
Vill du veta mer om potatisens historia? Klicka här

”Hälsosam smalmat”
Den stämpeln tycker Lars att det är hög tid att tvätta bort.
– Det är dags att inse att potatis är hälsosam och klimatsmart smalmat. På bara en hektar kan du odla 250 000 potatisportioner. En portion ger bara sex till sju procent av dagsbehovet av energi, men samtidigt får vi i oss massor av vitaminer och mineraler. En portion färskpotatis ger dig hälften av dagsbehovet av c-vitamin. En del av potatisens stärkelse fungerar dessutom som resistent stärkelse som bryts ner av nyttig bakterieflora i tjocktarmen och kan motverka cancer och infektioner i tarmen, säger han.

Australiern har berättat att han efter sin potatisdiet inte längre tar antidepressiva tabletter och nu kan sova mycket bättre. Även Lars upptäckte positiva följder av sin diet, trots att den pågick under en så mycket kortare tidsperiod.
– Efter dietens tolv dagar analyserade jag mina blodvärden och såg att de var starkt förbättrade jämfört med tidigare; blodsockret och det onda kolesterolet hade gått ner medan det goda gått upp.
Här kan du läsa mer om vad potatis innehåller – och varför det är så bra

”En extrem bantningsdiet”
Potatisdieten rekommenderas dock inte som ett program för att gå ner i vikt. För australiern handlade dieten om att bryta en ond spiral och ändra livsstil, medan Lars ville slå hål på ryktet att potatis är ohälsosamt.
– ”Only Potato Diet” var en extrem bantningsdiet, det är ingenting man ska sträva efter i vardagslag. Anledningen till att jag testade den är inte att jag vill att folk ska äta enbart potatis, det håller inte i längden – men däremot ville jag visa att man kan äta stora mängder potatis oavsett vilken diet man vill gå på och samtidigt få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver, så när som på fett.

Lars menar att det i stället är de tomma kolhydraterna som är de riktiga hälsobovarna och han tar upp snabbmat, vitt bröd, godis och läsk som tydliga exempel.
– Om man vill gå ner i vikt rekommenderar jag därför att man struntar i just de varorna och äter enligt kostcirkeln. Gärna med lite extra potatis.
Låt dig inspireras av goda potatisrecept här

Presenteras av

svenskpotatis_logo
Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK märkt potatis. Vi har en neutral position i branschen vilket gör oss unika.  En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser.

Fakta: Det visste du inte om potatis:

1. Potatis ger ett väldigt högt utbyte och mättar fler munnar per hektar än någon annan gröda.

2. Det höga utbytet ger en extremt låg produktion av koldioxid per portion.

3. Potatis går att odla nästan överallt vilket gör att man kan få den närodlad över i stort sett hela landet.

skarmavbild-2016-12-21-kl-14-06-48

Recept: Potatiskanapé

Ingredienser
4 portioner
•2 små kokta, kalla Amandine-potatis
•4 tunna skivor rökt lax
•4 skivor lagrad Kvibille cheddarost
•gräslök

Instruktioner
Koka potatisen, rulla skivor av lax och skär en liten bit ost – vips är det klart! Underbart god på buffébordet eller som drinktilltugg. Går att förbereda och förvara kallt. Dela potatisen på mitten och skär av ändarna. Lägg osten och laxrosor på de fyra potatisskivorna.
Garnera med finskuren gräslök.

shutterstock_132427382