Potatisskolan: 6 roliga sätt att äta potatis påDet är enkelt att tillaga potatis – och roligt eftersom den kan serveras på många olika sätt.
Dessutom är potatisen mättande och bra för både mage och tarm.
Vill du koka, råsteka, rosta, baka, mosa eller gratinera din potatis? Valmöjligheterna är många, menar Anna-Karin Hamilton från Svensk Potatis.

 

Varje person konsumerar omkring 85 kilo potatis varje år, varav 42 till 45 kg är obearbetad potatis. Trots att den lilla knölen den senaste tiden har fått ett oförtjänt dåligt rykte är potatisen både näringsrik, mättande och bra för mage och tarm. Om du dessutom väljer en potatis som är SMAK-märkt kan du vara säker på att du får en kvalitetspotatis.
Vill du veta varför potatisen är så nyttig? Läs mer här

”Två knep höjer smaken”
AnnaKarin Hamilton från Svensk Potatis berättar att en potatis näringsinnehåll kan variera beroende på potatissort och hur den tillagas – och valmöjligheterna är många.
– Du kan koka, råsteka, rosta, baka, mosa eller gratinera din potatis och dessutom servera den med olika spännande tillbehör och färska örter. Två knep för att höja smaken ytterligare är att strö på lite salt och ha bra koll på koktiden. När innertemperaturen är 96°C är den klar och vid kokning av färskpotatis räcker det med en innertemperatur på 94°C.

Slänger 19 kilo mat – för 6 000 kronor
Men anledningarna till att äta potatis är fler. Livsmedelsverket publicerade nyligen en studie som visar att varje person slänger 19 kilo fullt ätbar mat varje år  till en kostnad om 6 000 kronor – något som dessutom har en negativ miljöpåverkan.
– För att hantera matsvinnet finns det på vår nya hemsida potatisitiden.se många recept där man använder sig av kokt potatis och på det sättet använder sig av potatisrester.

Potatis i tiden
Vi har på hemsidan samlat spännande information om potatisen men även publicerat en rad moderniserade potatisrätter inspirerade av potatisrecept från kokböcker mellan år 1773 och 1982. I ”Tips till menyskapare” har vi samlat många spännande historiska recept, allt från att inspireras att tillaga och till att äta mer potatis. Välkommen till potatisens härliga värld! säger AnnaKarin Hamilton.
Vill du hitta nya spännande potatisrecept? Klicka här

Presenteras av

svenskpotatis_logo
Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK märkt potatis. Vi har en neutral position i branschen vilket gör oss unika.  En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser.

Recept: Potatiskaka

Ingredienser
• 300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
• 1 msk matfett
• 2 msk socker
• 1 msk vetemjöl
• 2 dl mjölk
• 2 äggulor
• 5 droppar bittermandel
• Skal och saft av en ½ citron
• 2 äggvitor
• Beredning

Instruktioner:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke.
Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna.
Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg smeten i formen och släta till ytan.
Grädda i ugnen ca 45 min.
Servera med valfri sylt.