Recept: Så gör du inlagd påsksill – med öl



Ägg, påskharar och fjäderklätt ris – påsken närmar sig med stormsteg.
För dig som vill bjuda på en klassisk påskrätt på ett nytt sätt kan du laga inlagd sill – med 
Påskebrygd Ale från Jämtlands Bryggeri. 
Så här gör du.

Ägg, kaviar, sill, potatis och köttbullar – snart är det dags att återigen duka upp påskbordet. Ett måste på de flesta påskbord är påskölet och även om de flesta bryggerier erbjuder påsköl innehåller många av dem både tillsatser och konserveringsämnen. Jämtlands Bryggeri har valt att satsa på motsatsen och har i dag 16 olika ölsorter.
– När man inte använder sig av konserveringsmedel blir livslängden på ölet kortare, men kvaliteten desto bättre, säger Anders Thelenius, bryggeriets vd.

Prisbelönt bryggeri
Jämtlands Bryggeri grundades 1995 och har genom åren blivit ett av Sveriges mest prisbelönta bryggerier med hela 132 medaljer från Stockholm Beer and Whisky Festival. Populärt i sortimentet är bland annat säsongsölen Påskebrygd Ale. Den har toner av kavring och nyanser av torkad frukt och citrus och är ett öl som har tagit plats på många påskbord genom åren.

Ölet kan serveras både som välkomst- och måltidsdryck – och för dig som vill bjuda dina gäster på något nytt kan det även användas till inlagd sill. Här är receptet på påskens godaste variant.

Inlagd sill med färsköl

Ingredienser:
1 1/2 dl Påskebrygd Ale
1/2 dl ättika, 12%
1 dl socker
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 gullök
1 morot
En bit purjolök
3 inläggningsfiléer 

Så här gör du:
Koka upp öl, ättika, socker, lagerblad och kryddpeppar, häll över blandningen i en glasburk och låt den svalna.
Skölj och skär upp sillfiléerna i bitar och skala och skiva sedan gullök, morot och purjolök.
Blanda ner bitarna i lagen och ställ glasburken i kylskåpet i minst ett dygn innan du serverar den till dina gäster.

Träffa Jämtlands Bryggeri på mässan Stockholm Malt, Mat & Destillat helgen den 16 och 17 mars. Klicka här

Jämtlands Bryggeri startades 1995 och i januari 1996 bryggdes det första ölet, President. Sedan dess har bryggeriet tagit fram många nya sorter och har idag hela 16 olika sorter i sitt sortiment inklusive ett antal säsongsöl såsom de populära jul- och påskölen.

Läs mer om Jämtlands Bryggeri här