Så kan du hjälpa Birger, 86, att slippa fira julen ensam

Birger vill inte vara med på bild. Det här är Willy, som även han är boende på Blomsterfonden.

Två av fem äldre svenskar är ensamma. 
Birger, 86, är en av dem som ofta firar julen själv. 
– Det hade varit så skönt att vara en del av en större gemenskap, speciellt så här i juletid, säger han. 

För Birger är julen en ensam högtid. 86-åringen berättar att han ibland drömmer sig tillbaka till barndomens glittrande jular med alla dofter och skratt. Tiden då hela familjen var samlad. 
– Jag gör så gott jag kan nu också, jag tänder ljus och rullar riktiga köttbullar. Jag köper till och med en liten klapp till mig själv som jag öppnar framför Kalle Anka. Men vad gör det för skillnad, det är ju bara jag där trots allt. Det hade varit så skönt att vara en del av en större gemenskap, speciellt så här i juletid, säger han. 
Vill du hjälpa Birger och andra äldre att få fira jul tillsammans med andra? Läs mer här

Ensam högtid 
Nästan fyrtio procent av Sveriges äldre är ensamma. Det vill den ideella föreningen Blomsterfonden ändra på. 
– I juletider är vår verksamhets arbete viktigare och mer intensivt än någonsin. Vi finns till hands via vår telefonjour under storhelger; vi ringer upp och hälsar på hos ensamma äldre. Våra samlingslokaler fylls med extra mycket gemenskap och aktiviteter under juletid, säger Christel Jansson, insamlings- och kommunikationschef på Blomsterfonden. 

Men utan din hjälp fungerar det inte. Blomsterfondens sociala verksamhet finansieras helt och hållet av pengar från omtänksamma givare. Nu behöver Birger och allt för många andra ditt stöd och din medmänsklighet som mest. 
Hjälp Blomsterfonden göra livet mindre ensamt för många äldre i jul, läs mer och ge din gåva här 

 

Presenteras av

blomsterfonden

Blomsterfonden är en ideell förening som arbetar för hem och vård åt dig som är äldre. Vi arbetar för äldres bästa och din rätt till ett tryggt hem, professionell vård och en kärleksfull omsorg.

Här kan du läsa mer om Blomsterfonden