Siminstruktörens bästa tips: så håller du barnen säkra i vattnet

Att inte förlita sig för mycket på simhjälpmedel, ha ständig uppsikt över barnen och köpa simhjälpmedel av hög kvalitet. Det är siminstruktören Ludmilla Rosengrens bästa tips för att hålla barnen säkre under sommarens bad.

Badandet är en naturlig del av sommaren för de allra flesta. Men för föräldrar med små barn kan det också vara en källa till oro. Alla vill så klart att barnen ska kunna leka och ha kul i vattnet men samtidigt är många bekymrade kring hur man bäst undviker olyckor och vilken typ av hjälpmedel som både håller barnen säkra och hjälper dem att lära sig simma.

Ludmilla Rosengren driver sedan 1993 Linnea Simskola i Uppsala och enligt henne är det vanligaste felet som föräldrar gör att man förlitar sig för mycket på sina simhjälpmedel

– Det vanligaste är att man tänker att man kan sätta på sitt barn något som gör att det flyter och då behöver man inte övervaka det lika mycket och det är jättefarligt, säger Ludmilla.

Vi vet vad som fungerar för barn i vattnet! Köp simhjälpmedel och badleksaker med kvalitet.

 

Ludmilla har själv bakgrund som läkare och att hon startade en simskola beskriver hon närmast som en slump. Det hon dock märkte tidigt var att många föräldrar gärna ville köpa de simhjälpmedel som simskolan använde, eftersom de visste att de var säkra och av hög kvalitet. Det blev början på Linneashopen, en webshop för simhjälpmedel och badleksaker som hon drivit sedan 2004. En stor lockelse för kunderna är enligt Ludmilla fortfarande kunskapen som finns på simskolan kring vilka produkter som är bäst för barnen.

– Vi har ett försprång rent kunskapsmässigt i hur man använder de här produkterna. Vi tar ju inte in produkter bara för att tjäna pengar och vissa saker skulle vi aldrig sälja. Ett exempel är sådana här simstolar, alltså simringar som man kan stoppa ner fötterna i. De är jättefarliga eftersom de kan tippa och då sitter barnet fast med huvudet under vattnet, förklarar Ludmilla.

En annan aspekt som Ludmilla tror att många föräldrar inte tänker på är att för mycket flythjälp inte gör barnet säkrare. Regeln bör därför snarare vara att hjälpa barnet att simma och inte flyta.

– Det viktiga är att barnet lär sig att lita på sina egen förmåga och begränsningar. För att om barnet till exempel har en simdräkt med flytkraft i, då tror barnet att det är så den egna kroppen fungerar. Hamnar barnet då i vattnet ofrivilligt så innebär det att det inte har den blekaste aning om hur man ska hantera kroppen, förklarar hon.

Vi vet vad som fungerar för barn i vattnet! Köp simhjälpmedel och badleksaker med kvalitet.

Ludmillas bästa tips för att hålla barnen säkra i vattnet:

• Ett barn kan aldrig bli vattensäkert hur vattenvant det än är. Övervaka ALLTID ditt barn i och i närheten av vatten oavsett om barnet har hjälpmedel på eller inte. Inte ens flytvästar skyddar 100% mot drunkning.  

• Köp simhjälpmedel och inte flythjälpmedel. Barnet måste lära sig sin egen kropps begränsningar så att de inte lär sig en falsk trygghet. Dräkter med flytkraft i är farliga på det sättet eftersom barnet tror att kroppen fungerar som med flytdräkten på. Det fungerar ju bara när flytdräkten ÄR på.

• Barnet ska ligga horisontellt i vattnet dvs i rätt simläge.

• Barnet ska ligga djupt i vattnet så att munnen ligger i munhöjd när barnet är passivt. Om vattenytan är under hakan när barnet inte rör sig är det för mycket flytkraft i hjälpmedlet.

• Kontrollera att simhjälpmedlen både är godkända enligt EN13138 och EN71 för att vara säker på att de inte innehåller skadliga gifter och håller säkerhetskraven.

• Om simhjälpmedlen är uppblåsbara ska det finnas dubbla luftkammare eller stabiliserande skumplast inuti.

• Om armringar är runda och hålet är i mitten möjliggör detta största rörelsefrihet.

Presenteras av



Vi vet vad som fungerar för barn i vattnet!

Vi är kända för vår snabba och proffsiga service! Beställer du vardagar innan 9.00 skickas din order samma dag. Gäller ej tisdag, torsdag v 29 och 30. Dessa dagar sänds order dagen efter. Om du har några funderingar är du alltid varmt välkommen att kontakta oss!

www.linneashopen.se