Smarta karriärskiftet – yrkeshögskolan tar dig till heta branscher i Norrland

Flera arbetsgivare i Norrland skriker efter kompetensen du kan ha – kanske utan att veta om det. Idag värdesätts ofta egenskaper som samarbetsförmåga och kreativitet mer inom industrin än råstyrka och tekniskt kunnande.
– Det är nästan aldrig försent att byta karriär, säger Kristina Unga Bäckman, utbildningsledare på Lapplands lärcentra.

Stora etableringar sker nu i Norrbotten och Västerbotten och behoven är extra stora inom teknik- och byggbranscherna. Tre av fyra företag signalerar att de behöver rekrytera medarbetare med rätt kompetens – och kvinnor är extra välkomna.

Kristina Unga Bäckman är utbildningsledare på Lapplands lärcentra. Här bedrivs tre yrkeshögskoleutbildningar inom teknik- och byggsektorn: Bergmaterialingenjör, Byggproduktionsledare och Vattenkraftstekniker – alla lika kritiska för branscherna.

Kristina berättar om en kvinna som läser till Vattenkraftstekniker på en utbildning i Jokkmokk.
– Den studerande
valde utbildningen för att hon är intresserad av tekniken bakom elproduktionen och hur det hela hänger ihop. Hon tycker det är spännande att få vara del av något som är nödvändigt för att samhället ska fungera, till exempel att sjukhusen får ström.
Vill du studera? Hitta din drömutbildning här

”Den yngre generationen ser det som naturligt”
Kristina är medveten om att branschen är mansdominerad, men framhåller att de kvinnor som studerat och börjat jobba till stor del tycker att det är en generationsfråga.
Den yngre generationen ser det som naturligt att både män och kvinnor samarbetar på lika villkor och alla jag har kontakt med känner sig välkomna in i energibranschen. Om fler kvinnor dessutom väljer att utbilda sig inom områden med hög efterfrågan och höga inkomster bidrar det till ökad jämställdhet i samhället överlag.

LIA – lärande i arbete
Det unika med utbildningar inom yrkeshögskolan är att de bygger på ett behov och utformas av arbetsgivarna själva. De flesta utbildningarna innehåller dessutom en hög andel praktik, så kallad LIA, lärande i arbete, ute på en arbetsplats.
Utbildningarna kan ses som en spegling av den verklighet du kommer att möta, säger Kristina.
Kontakta Yrkeshögskolan – klicka här

Medelåldern hos de studerande är runt 30 år och många har bytt från högskolestudier eller valt att sadla om efter en tid i arbetslivet. Samtliga utbildningar på Lapplands lärcentra drivs på distans, vilket underlättar om du inte bor nära en stad eller om du behöver få ihop livspusslet med vänner och familj.
Det är nästan aldrig för sent att fundera på en ny karriär. Har du med dig såväl arbetslivs- som livserfarenhet i bagaget är du ofta extra attraktiv hos arbetsgivarna, säger Kristina.

Vill även du vara med och lösa stora framtidsutmaningar? Besitter du egenskaper som förmåga att arbeta självständigt eller kan se helhetsperspektiv? Se vad yrkeshögskolan har att erbjuda.

Om Yrkeshögskolan

YH-utbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. 

  • Utbildningarna matchar arbetslivets behov: Arbetsgivare är aktiva både före, under och efter utbildningen.
  • Lärande i arbete – LIA: LIA- perioderna innebär att du utbildas i skarpt läge på en arbetsplats.
  • Ansökan och antagning: Varje skola sköter antagningen till sina utbildningar.
  • Längd, poäng och examen: Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast 1-2 år långa.
  • Distansutbildning: Att studera på distans ger dig möjlighet att välja utbildning oavsett var du bor.
  • Studiemedel och studieavgifter: Alla utbildningar berättigar till studiemedel från CSN.

Kontakt
Varmt välkommen att kontakta oss!

Telefon: 010-20 90 100
E-post: info@myh.se