Var tredje svensk drabbas – så används din gåva till Hjärnfonden 

Depression, demens, Alzheimers och mycket, mycket mer.
Miljontals svenskar lever i dag med en hjärnsjukdom. 
Den ideella insamlingsstiftelsen Hjärnfonden är beroende av ditt bidrag för att kunna fortsätta sin livsviktiga forskning. 

Mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att få en hjärnsjukdom. Det kan vara en stroke, Alzheimers sjukdom, epilepsi, migrän, depression, beroende eller anorexi. En av de som drabbats är artisten Louise Hoffsten, som fick diagnosen Multipel skleros, MS, för 20 år sedan.
MS är en sjukdom som sitter i det centrala nervsystemet, hjärnan och ryggmärgen. I sjukdomen uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Detta leder bland annat till svårigheter med gång och balans. 

– Julgåvan värmer i många jular. Ge din gåva på hjarnfonden.se och du får ett gåvobevis att lägga under granen. Det här någonting väldigt viktigt att stödja så att forskningen kan gå framåt, säger hon.

Hjärnfonden är en ideell insamlingsstiftelse utan statligt stöd, som har till uppgift att samla in pengar till forskning samt informera om hjärnan och alla dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Hjärnfonden får inga statliga bidrag och är helt beroende av gåvor från privatpersoner och av företagssamarbeten. Gåvorna som kommer in hjälper stiftelsen att stödja forskning inom många diagnoser, bland annat MS. Under 2014 kunde insamlingsstiftelsen dela ut nära 57 miljoner kronor till hjärnforskare i Sverige. 
Var med och stötta hjärnforskningen

Ny framgångsrik tablettbehandling mot MS
En av Hjärnfondens forskare heter Tomas Olsson. Han är professor i neurologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och huvudprövare för studier på läkemedlet i Sverige.
Tomas ligger bakom en ny tablettbehandling som har mycket bättre effekt än bromsmedicinerna som man injicerar och har visat sig minska skovfrekvensen med över 50 procent. Studier visar dessutom att tabletterna minskar risken för funktionsnedsättning.
– En av dess viktigaste effekter är att antalet lesioner som uppkommer på hjärnan minskar och därmed de konsekvenser som denna sjukdom ger. Det kan handla om minnesstörningar, svår trötthet, domningar, rörelsehinder och balansrubbning – allt som i högsta grad påverkar vardagen för de drabbade, säger han.
Så hjälper du forskningen framåt

Trots att mycket forskning pågår är behovet så mycket större – hjärnforskningen behöver mer pengar. Med ditt bidrag skulle forskningen för att hitta vaccin mot Alzheimers sjukdom, stroke, nya behandlingsmetoder vid ALS, neuropsykatriska funktionsnedsättningar och beroendesjukdom kunna påskyndas. Varje gåva har stor betydelse för att hålla fler hjärnor friska längre.

Ge en gåva till hjärnforskningen så att fler familjer får fira jul tillsammans. Hjärnfonden skickar ett vackert hyllningsblad till mottagarens adress med det motiv du själv väljer. Du kan även ladda ner och skriva ut gåvobeviset med ett julmotiv. 
Ge din julgåva här!

Presenteras av

image001

Hjärnfonden är en ideell insamlingsstiftelse utan statligt stöd, som har till uppgift att samla in och fördela pengar till forskning samt informera om hela hjärnan och alla dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Hjärnfonden är helt beroende av gåvor och testamenten från privatpersoner och av företagssamarbeten.

Snabbfakta om MS: 

• Cirka 18 000 personer i Sverige har MS.
• Sjukdomen ger sig oftast till känna mellan 15 och 55 års ålder.
• Ungefär dubbelt så många kvinnor som män får MS.
• Det är viktigt med uppföljning för att successivt anpassa behandlingen individuellt.
• Utprövning sker av nya behandlingar som gör att funktionsnedsättningar kopplade till MS inte förvärras.