Hjärnkolls föreläsningar ökar kunskapen om psykisk ohälsa

Hjärnkolls ambassadörer har alla en sak gemensamt. De vill och kan berätta om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa – antingen sin egen eller som anhörig. Som föreläsare bidrar ambassadörerna till att öka förståelsen för hur det kan vara att leva med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning. Både det svåra, men också det som gjort positiv skillnad för personens återhämtning och psykiska hälsa.

Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för en ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter, oavsett psykiskt funktionssätt. Kärnan i verksamheten är Hjärnkollambassadörerna som föreläser både om egna erfarenheter av psykisk ohälsa och i rollen som anhörig till personer med psykisk ohälsa. Styrkan finns i deras berättelser, menar Anki Sandberg, ordförande Hjärnkoll.

– Den egna berättelsen har sin styrka i att vi som lyssnar påverkas på ett djupare sätt. Den får oss att vilja förändra och utveckla vårt samhälle, säger hon.

Boka en Hjärnkollambassadör här

Tar upp det svåra och det positiva
Ambassadörerna består av män, kvinnor och icke-binära med olika ursprung, åldrar och bakgrund spridda över hela landet, samtliga med utbildning i uppdraget. Alla med olika erfarenheter av psykisk ohälsa och unika berättelser. De erfarenheter som ambassadörerna föreläser om är bland annat utmattning, stress, suicid, NPF-diagnoser och psykisk sjukdom.

Hjärnkollambassadörernas berättelser tar både upp det svåra, men också positiva exempel, och genom att just berätta öppet bidrar de till att inge hopp, motverka fördomar och stigman och öppna upp för fortsatta samtal om psykisk ohälsa och hälsa.

Ambassadörer för olika önskemål
För dig som vill boka in en ambassadör finns möjligheter att välja en person som passar just dina önskemål gällande allt från erfarenhet och ålder till arbetslivserfarenhet. Oavsett om det gäller en arbetsplats, skola, myndighet eller företag kan Hjärnkolls ambassadörer föreläsa, delta i paneldebatter eller sitta med i olika fokusgrupper för att bidra med det egenerfarna perspektivet - ett perspektiv som annars lätt tappas bort. En ambassadör kan också hjälpa till med att på ett avdramatiserat sätt öppna upp för ett lättsamt samtal runt psykisk ohälsa.

Utöver Hjärnkolls ordinarie föreläsningar kan flera av ambassadörerna också hålla sin föreläsning via länk, vilket skapar flera möjligheter för dig som beställare att boka en Hjärnkollambassadör. Hjärnkoll följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vill du veta mer eller boka en ambassadör? Besök hjarnkoll.se/boka eller mejla boka@hjarnkoll.se

Våga prata om psykisk ohälsa!
Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa. Trots att det är så vanligt finns fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Det vill vi ändra på. Hjärnkoll har 300 ambassadörer som föreläser om sina erfarenheter av psykisk ohälsa för att öka kunskap och öppenhet.

Boka en Hjärnkollambassadör här