Svenskar äter mest smågodis i världen. Vi älskar sött – men är det farligt?
Hur mycket godis kan man äta? Och vilket godis ska man äta? När?
Här kommer svaren.
Är det sant att ”vanligt” smågodis innehåller grissvål och löss?
Ja, tyvärr är det ofta så. Titta på innehållsförteckningen på godispåsen; när det står "gelatin" är det delar av olika djur i godiset.
Men jag gillar ju godis, måste jag sluta äta det?
Lugn, du kan fortsätta äta godis. Det handlar bara om lite svenskt lagom. Ta dig några goda bitar när du vill unna dig någon gång i veckan och kasta då ett öga på baksidan av förpackningen. Icke-ekologiskt godis med gelatin innehåller antagligen grissvål, insekter eller löss, vilket inte är direkt farligt, men ganska äckligt. Nästa gång kan du välja ekologiskt vegangodis istället.
Hur mycket godis kan barn äta?
Lördagsgodis är en fantastisk uppfinning, håll er till det. På vardagarna kan ni satsa på någon av alla fiffiga barnsnacks som finns i dag; allt från torkad frukt till smoothies eller rawfoodbollar. När lördagen kommer bör ni satsa på naturligt och ekologiskt godis. ”Vanligt” godis innehåller nämligen inte sällan en massa djuravfall som ni inte lär vilja ge till era barn.
Vad är skillnaden på ”vanligt godis” och ekologiskt godis?
Vanligt godis innehåller ofta färgämnen, grisfett, löss och transfetter, vilket kan göra människor sjuka. Bakom E-ämnen gömmer sig ofta massa snusk, men nu finns lika smarrigt godis som är gjort på riktiga och bra råvaror.
Det bästa med EC-GO:s nya godis är att det både ser ut och smakar som ”vanligt smågodis”. Det har en fräsch smak och ger ingen konstig känsla efteråt.
5 tips för bättre godisvanor
* Äter du bra i övrigt är det OK med lite godis ibland
* Ät aldrig godis i stället för mat
* Ät lagom – njut av det du äter
* Godis bara på lördagar är en bra sak
* Att ta en liten bit i samband med mat är också en bra idé