Fristående barnombud – en nödvändighet för Sveriges barn

Barnombudet i Uppsala har under årtionden arbetat för att säkerställa barns rättigheter genom en kombination av konkreta och strategiska insatser. Nu vill organisationen sprida sitt framgångsrika arbetssätt över hela Sverige och uppmanar till fler fristående barnombud i landets kommuner. 

Barnombudet strävar efter att förbättra barns rättigheter genom att arbeta nära både barn och beslutsfattare. Organisationen har genom ett fristående och strategiskt arbete blivit en stark röst för barn i olika sammanhang, från kommuner till regioner och på nationell nivå. Visionen är tydlig: varje barn ska leva och utvecklas på bästa sätt utifrån sina förutsättningar, i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter. Lisa Skiöld, verksamhetschef, berättar:  

– Vi är unika genom vår fristående roll och vårt engagemang i alla led i alla frågor som berör barn – från de som arbetar närmast barnen till de högsta beslutsfattarna. Organisationens metod går ut på att kombinera främjande och förebyggande arbete med åtgärdande insatser, alltid med barnets bästa i fokus.

Gör skillnad för barns rättigheter idag. Ditt stöd hjälper Barnombudet att fortsätta kämpa för varje barns bästa! 

Spridning av en framgångsrik modell
Barnombudet har haft betydande framgångar, bland annat genom att påverka politiker och integrera barnrättsperspektivet i lokala och regionala beslutsprocesser. Ett exempel är hur organisationen har varit en nationell resurs för barnets rätt inom hälso- och sjukvård, där deras rådgivning och utbildning har lett till konkreta förbättringar i vården för barn. 

– Vi har lyckats få in skrivningar om barnskydd i regionens budget och har bidragit till utvecklingen av nätverket för barnanpassad vård som nu omfattar majoriteten av Sveriges barnkliniker, säger Lisa. 

Men trots dessa framgångar är utmaningen stor. Barnombudet arbetar ständigt för att sprida sitt arbetssätt och få fler att förstå vikten av att ha fristående barnombud i varje kommun, för att säkerställa att FN:s konvention om barnets rättigheter efterlevs överallt i Sverige, betonar Lisa och utvecklar:  

– Genom att  visa på effekterna av vår verksamhet och påverka beslutsfattare hoppas vi på att fler kommuner ska vilja etablera egna barnombud. 

Lär känna Barnombudet och deras arbete för barns rättigheter  

En nationell vision för barns rättigheter
Barnombudetser nu behovet av att deras modell med partnerskap med kommun och region sprids till fler delar av landet. Detta är särskilt viktigt i en tid då barns utsatthet ökar, både nationellt och globalt. För att det ska bli verklighet krävs dock både politisk vilja och ekonomiskt stöd – något som organisationen hoppas att fler ska engagera sig i, betonar Lisa och avslutar:  

– Vi ser vårt arbete som en viktig del i att bygga ett starkare samhälle för alla barn. Men för att lyckas fullt ut behöver vi fler som arbetar på samma sätt, fler fristående barnombud nära alla barn i Sverige.  

Mer om Barnombudet
Barnombudet är en fristående ideell organisation som arbetar för att stärka barns rättigheter och välbefinnande i Sverige. Föreningen driver frågor som påverkar barns liv på lokal, regional och nationell nivå, och erbjuder rådgivning, utbildning och  verksamhetsutveckling för att säkerställa att barnets bästa alltid prioriteras. Genom samarbete med kommuner, regioner och andra aktörer strävar vi efter att skapa ett samhälle där varje barn får möjligheten att utvecklas på bästa sätt utifrån sina förutsättningar. 

Vill du veta mer om Barnombudet? Här får du insikt i deras arbete, mål och hur de engagerar sig för barns rättigheter