Skogsägaren Rolf Nilsson är uppvuxen i naturen och älskar att sitta och titta på bävrarna, lyssna på vinden och höra fåglarna kvittra. För honom är det viktigt att ta hand om skogen för att fler generationer ska kunna ta del av den.
– Jag tror inte att folk förstår hur viktig skogen är för människan, säger han.
Som barn sprang han bakom huset och jagade skogsfåglar, lyssnade på vinden och lärde sig allt han i dag kan om skogsbruk av sina föräldrar – och generationen före dem. I dag är det Rolf Nilsson och hans fru som sköter skogsbruket i Jämtland och han berättar att han alltid haft skogen som sin rekreationsplats.
– Skogen betyder jättemycket för mig – redan innan vi tog över gården bedrev jag och min fru skogsbruk. Vi har haft älghägn, drivit camping, hotell, slalombacke – nästan allt man kan göra i skogen. Den gör det möjligt att åka skidor, blåsa iväg på skoter, att cykla mountainbike och orientera – men även att stanna upp, ta med sig lite fika och bara sätta sig på en stubbe och lyssna på vinden, plocka svamp, fiska eller jaga. Ibland har jag gått till bäverdammen och bara tittat på bävrarna som simmar och bygger. Jag tror inte att folk förstår hur viktig skogen är för att vi ska må bra som människor, säger han.
Läs mer om varför vi behöver skogen för att må bra här
Skogsbruket drivs med hjärtat
Att få förvalta generationers egendom beskriver han som en fruktansvärt stark känsla och han förklarar att familjeägda skogsbruk drivs med erfarenhet och hjärta snarare än utifrån ekonomin.
– Vi har en helt annan känsla för hur vi vill ha det och vi får bestämma själva. Vi kan låta skogen växa, vi kan röja, vi kan avverka – eller strunta i att avverka delar som vi vill behålla för att tjädrarna spelar där, till exempel. Vi låter flera hektar stå under vatten på grund av bävrarna, jag skulle aldrig komma på tanken att torrlägga en bäverdamm för att exempelvis plantera skog. Precis som de stora bolagen vill jag såklart ha pengar, men inte till vilket pris som helst. Det handlar om att använda sunt förnuft, säger han.
Läs mer om Sveriges största landslag här
Bidrar till framtiden
I framtiden kommer Rolfs fyra barn att driva gården vidare och Rolf hoppas att gemene mans kunskap om skogen fortsätter att växa till dess.
– Skogen ger så mycket; turistnäring, industri, skogsvård, transport, rekreation och även skogsvägar för räddningstjänst och i beredskapstider. Att fortsätta ta hand om den bidrar inte bara till vårt eget arv utan även till så många andras, säger han.
5 hälsofördelar med att vistas i skogen
- Minskar stress och ångest – Tid i skogen kan sänka stresshormoner, vilket leder till avslappning och minskad ångest.
- Bättre sömn – Naturen kan hjälpa till att reglera dygnsrytmen och minska stress, vilket förbättrar sömnkvaliteten.
- Sänkt blodtryck och puls – Skogspromenader resulterar ofta i lägre blodtryck och puls jämfört med stadsmiljö.
- Ökad kreativitet och skärpa – Att vistas i skogen kan förbättra koncentration, minne och kreativitet.
- Stärkt immunförsvar och fysisk hälsa – Skogsmiljön kan främja både fysisk aktivitet och ett starkare immunförsvar.
Källor: folkhälsomynidgheten.se, skogsstyrelsen.se, ki.se, svt.se, slu.se.
Fakta
Skogslandslaget är en kampanj i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund, Mellanskog, Södra och Norra skog. Syftet med kampanjen är att belysa hur Sveriges enskilda skogsägare brukar skogen på ett ansvarsfullt sätt med stor nytta för klimatet och den biologiska mångfalden.