Världstoalettdagen närmar sig – hur ser ditt besök ut?

Vissa toalettbesök är ett stressigt måste, andra ses som en stund för lite egentid i lugn och ro. Kanske tar du med dig något att läsa in i badrummet, låser dörren och, ja, gör ditt?

Tänk om du i stället var tvungen att hålla koll på att ditt barn inte skulle råka få i sig avföring som hamnat på golvet, eller behövde se dig över axeln för att säkerställa att du inte riskerade att bli våldtagen när du satt med byxorna nere?

 Sådana toalettbesök är tyvärr vanligare än vad du tror.

Trots att alla faktiskt gör det så är våra besök på ”hemlighuset” ofta privata. Flera gånger om dagen går vi dit, låser dörren och uträttar våra behov. Ibland i lugn och ro, andra gånger har vi mer bråttom. När vi är klara spolar vi, tvättar händerna och fortsätter våra dagar – eller?

Att ha tillgång till en fungerande toalett känns för de flesta som en självklarhet. Alla behöver kissa och bajsa och någonstans måste vi ju kunna göra det? Om det inte finns en fysisk toalett tvingas man dock att ta till andra åtgärder. Så ser situationen ut i många av världens fattigaste samhällen.
– Människor som bor på landsbygden uträttar ofta sina behov på åkrar eller i diken, men det är även vanligt att de tvingas gå långt för att få lite avskildhet. Många väljer att sätta sig vid en tågräls, något som inte bara är farligt om ett tåg skulle komma– avskildheten gör dessutom att främst kvinnor löper stor risk att utsättas för våldtäkter, berättar Petter Gustafsson, pressekreterare på WaterAid.

Arbetar för förbättrad hygien i världen
WaterAid är en internationell organisation som jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Hygien har varit centralt för WaterAids arbete i årtionden, och sedan starten har de nått över 18 miljoner människor med bättre möjlighet till hygien.

19 november 2020 är det Världstoalettdagen; en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsviktigt det är med tillgång till en toalett. I dag lever dock två miljarder människor i världen utan det – vilket innebär att fler personer har en mobiltelefon än en toalett.

Vill du veta mer om Världstoalettdagen 2020? Klicka här

Petter Gustafsson berättar att mänskligheten producerar över 350 miljoner ton avföring varje år, tillräckligt mycket för att fylla 140 000 simbassänger med bajs.
– Har människor inte en toalett att gå till för att kissa eller bajsa måste de göra det runt om i samhället där de bor. I dag uträttar 673 miljoner människor sina behov utomhus.

Bor man i stan blir det enligt Petter Gustafsson snabbt mycket avföring på gator och trottoarer om många uträttar sina behov där, särskilt om det inte finns fungerande avloppssystem. Risken är stor att det följer med in i människornas hem och leder till att barn får i sig parasiter och bakterier.
– Varje dag dör 800 barn på grund av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och bristande sanitet, och smittspridning ökar snabbt när människor inte har möjlighet att hålla god  hygien. Om alla människor i världen hade tillgång till toalett skulle antalet dödsfall i diarrésjukdomar kunna minska med 28 procent.

”Leder till ojämställdhet mellan könen”
Trots att problemet är stort  för hela samhällen är det kvinnor som drabbas hårdast. Förutom att riskera att utsättas för våldtäktsförsök när de söker avskildhet leder toalettbristen även till ojämställdhet i många skolor.

Din gåva gör skillnad – swisha WaterAid på nummer 9001629 eller klicka här

–700 miljoner barn går på skolor som saknar skoltoalett, vilket gör att de snabbt blir en ohälsosam plats för barn och unga att vistas på. För flickor som har mens blir problemet ofta större. De håller sig hemma under menstruationen och hamnar därför efter i undervisningen. Många familjer tänker att skolan ändå inte ger deras döttrar någonting och många flickor slutar därför att gå dit.

Når inte målet förrän år 2109
Trots de stora problem som tillgången till toaletter i världen medför prioriteras inte frågan. På världstoalettdagen kräver WaterAid därför större investeringar och mer fokus på sanitet, med målet att skapa en värld där alla människor, överallt, har tillgång till toaletter.

– I nuvarande takt kommer inte alla människor i världens fattigaste länder ha tillgång till en toalett förrän år 2109. Det är inte hållbart. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för att problemet ska tas på allvar, och din gåva gör stor skillnad i kampen för förändring.

Statistik och fakta

  • 2 miljarder människor i världen saknar i dag tillgång till toalett
  • 673 miljoner människor uträttar sina behov utomhus
  • 698 miljoner barn går på skolor som saknar skoltoalett
  • I nuvarande takt kommer det dröja till 2109 innan alla människor i världens minst utvecklade länder har tillgång till toaletter
  • WaterAid har nått över 28 miljoner människor med toalett
  • Om alla människor i världen hade tillgång till toalett skulle antalet dödsfall i diarrésjukdomar kunna minska med 28 procent
  • Sedan år 2000 har 2,1 miljarder människor fått tillgång till toalett

Läs mer om WaterAids viktiga arbete här