Sverige står inför nya samhällsutmaningar – från kriser till säkerhetshot. Genom att hjälpas åt konstaterar Eva Nolsäter, rikslottachef, att vi kan bygga ett starkare totalförsvar.
– Vi vill få fler att förstå vikten av att veta vad vi vill försvara – och hur vi gör det tillsammans, säger hon.
I dag förändras hotbilderna mot Sverige snabbt och oförutsägbart, vilket gör det allt viktigare att varje individ ser sin roll i landets beredskap. Temat för årets Beredskapsvecka är ”du är en del av Sveriges totalförsvar” och runtom i landet kommer Svenska Lottakåren finnas på plats för att visa hur du kan förbereda dig på en kris eller krig.
– Vi vill visa att alla kan bidra, och att beredskap inte behöver vara komplicerad. Det handlar om enkla, konkreta saker som att ha extra vatten hemma, eller att känna till sin roll vid en samhällsstörning – men beredskap handlar också om värderingar. Det viktigaste är att vi vet vad vi vill försvara och för oss är det våra demokratiska värderingar, våra fri- och rättigheter. Att förstå det är grunden för all beredskap, säger Eva Nolsäter, rikslottachef.
Stärk samhällets beredskap
Totalförsvaret är en angelägenhet för alla som bor i Sverige. Vi kan, och ska, alla vara delaktiga i att öka vårt samhälles motståndskraft i både kris och krig. Att försvara Sverige och värna vår gemensamma säkerhet, frihet och självständighet är ett ansvar för hela samhället och kräver ytterst en personlig insats av oss alla.
Ett enkelt sätt att börja fundera på sin egen beredskap är att tänka till på vad som skulle kunna hända dig och din familj. Hur förbereder vi oss till exempel på ett långvarigt elavbrott? Vad har vi redan hemma för att klara det och vad skulle vi behöva förstärka med?
Hur förberedd är du? Läs mer hos Svenska Lottakåren!
– Bygg beredskapen tillsammans med dina grannar. Vi behöver varandra och tillsammans kan vi också samla resurser – alla behöver inte ha allt. Det blir också mycket roligare att öva om vi gör det tillsammans. Tänk att mötas på gården eller grillplatsen och tillsammans laga mat på stormkök, tipsar Eva Nolsäter.
Vill nå unga och kvinnor
Hon berättar att fokus under Beredskapsveckan ligger på att nå breda grupper, särskilt unga och kvinnor.
– Alla behövs – oavsett erfarenhet eller bakgrund. Beredskap handlar inte om att alla ska bli soldater, det handlar om att känna att man har en plats och kan bidra, samt att förstå sin roll i samhället i både i kris och vardag. Ju fler som är mentalt och praktiskt förberedda, desto starkare blir vårt samhälle, avslutar hon.
Svenska Lottakåren är frivilliga försvarsorganisationer, med fokus på att inspirera kvinnor att engagera sig i samhällets beredskap och totalförsvaret. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och erbjuder utbildningar, nätverk och stöd till kvinnor, oavsett ålder, som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle.