Är du trött på allt prat om hur svårt det är med integration och huruvida Sverige ska ta emot flyktingar eller inte? Du är inte ensam.
Louise Attling ville komma bort från sina egna fördomar och började söka efter lösningar istället för problem.
– Att själv bli en del av integrationen är den bästa vägen framåt. Det var därför jag blev ambassadör för Det nya landet, säger hon.
Det senaste året har flyktingkvoter och integrationsutmaningar diskuterats vitt och brett i både politiken och på sociala medier. Det har talats om att Sverige behöver andrum och att samhället är i kris på grund av att många sökt sin tillflykt här.
Till slut tröttnade Louise Attling. Istället för att ständigt höra om problem och svårigheter ville hon prata om lösningar. Det var då hon upptäckte Individuell Människohjälps kampanj Det nya landet, som hon nu valt att bli ambassadör för.
– Jag ville ha fakta om integration så att jag skulle kunna dra mina egna slutsatser, och göra ett ställningstagande för det Sverige jag tror på, säger hon.
Det nya landet är en vision för ett mer välkomnande Sverige. Med kampanjen vill IM samla dem som ser möjligheterna med invandring och integration. Detta tilltalade Louise Attling.
– Jag tror verkligen att vi skulle må bättre av att bli ett mer inkluderande land, vi har allt att vinna på det. Jag vill kunna påverka, men det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra. Som ambassadör känner jag att jag tar ansvar och får hjälp att göra skillnad, säger hon.
Vill förändra diskussionsklimatet
Det nya landet kom till i en önskan om att förändra diskussionsklimatet i samhället och komma bort från ”vi-och-dom”-mentaliteten. Med kampanjen vill IM initiera konstruktiva och positiva diskussioner om hur vi kan leva tillsammans.
– För oss är det självklart att Sverige ska vara en trygg plats för människor på flykt, men vi måste prata om hur vår gemensamma framtid ska se ut. Integrationen måste vara en process vi alla deltar i, allt annat blir exkluderande. Sanningen är att alla måste integreras i det nya Sverige, säger Martin Nihlgård som är Sverigechef på IM.
Ambassadörerna för Det nya landet får inspiration och information om goda integrationsexempel. Om byn där grannarna gick samman för att välkomna nyanlända, till exempel, eller om företaget som skapade en språkparlör för nyanlända ingenjörer. Detta följs av tips om hur man själv kan vara med i integrationen.
Känner sig stärkt av breven
Louise Attling arbetar som kontorsadministratör till vardags och ser ambassadörskapet som ett välkommet inslag i sitt liv. Hon tycker redan att hon fått mer kött på benen vad gäller integrationsfrågan i Sverige, och hur hon själv kan vara med och forma framtiden.
– Ambassadörsbreven vi får har gett mig flera idéer och tankar om vad jag själv kan göra. Det behöver ju inte vara något stort egentligen, det kan räcka med att lyfta blicken säga “hej, vem är du”. Att möta en annan människas blick kan bli till ett möte där vänskap kan ske, säger Louise Attling och tillägger:
– Varför inte vara med på den här resan och se integration som en möjlighet istället för som ett hot?
Bli ambassadör på detnyalandet.nu
Genom att bli ambassadör gör du ett ställningstagande för ett mer välkomnande Sverige. Hittills finns 2 400 ambassadörer.
Läs på. Som ambassadör är du med i ett konstruktivt och positivt samtal om integration i Sverige. Varannan vecka får du ett ambassadörsbrev med välgrundade artiklar om integration.
Dela med dig. Det finns inga krav eller skyldigheter i ditt deltagande, utan det bygger helt på ditt egna engagemang. De artiklar du vill dela på sociala medier, delar du. Vill du ha mer information är du välkommen att höra av dig.