Om fotbollsdomaren vore utbildad av den svenska rättvisan



Tänk dig om en fotbollsmatch skulle fungera som vårt rättsväsende gör? Matchen börjar och spelet böljar fram och tillbaka över planen. Plötsligt sträcker en spelare i det blå laget ut ett ben och fäller en spelare i det röda laget. Domaren ser men väljer att inte blåsa, det var ju trots allt inte så allvarligt. Den röda spelaren fick lite ont men det hör väl till spelet. Några minuter senare är det dags igen, samma blå spelare fäller en röd spelare igen. Denna gång blåser domaren och dömer frispark. Blå spelare säger att det accepterar han inte utan tar bollen och passar den till en av sina lagkamrater som gör mål. Domaren rycker på axlarna och ber de röda spelarna ha förståelse för att de blå gör som de gör.

Nåväl, de röda spelarna vill så gärna spela fotboll, så de biter ihop och fortsätter. Plötsligt kastar sig fem stycken blå spelare över varsin röd och skallar dem hårt. Domaren blåser och utdömer en varning till en av de blå spelarna. På frågan varför inte alla blir varnade svarar domaren att reglerna är sådana att om det sker många regelbrott så får man rabatt, det går ju inte att utdöma straff för alla brott heller. Hur skulle det se ut?

Matchen fortsätter i andra halvlek och det blå laget fortsätter att fälla, skalla och de börjar även plocka upp bollen med händerna. Domaren blåser allt lamare och utdömer, ger frisparkar, varningar och utvisningar, dock utan att det blå laget tar någon som helst notis om honom. Varför skulle de det? Inget händer.

Till slut har de röda spelarna tröttnat och en av dem passar på att fälla en av de blå spelarna. Domaren ser sin chans och blåser för allt vad tygen håller, pekar på den röda spelaren och säger att så får du inte göra. Om tre månader kommer jag att utdöma ett straff för dig. Tidigast!

Känns det absurt? Vi har dock blivit så vana av hur vårt rättsväsende fungerar att vi inte längre ser vikten av att hålla på lagen och att se till att påföljder kommer snabbt. Tänk om gravitationen skulle fungera som det svenska rättsväsendet: Du hoppar från ett tak och sex månader sedan bryts ditt ben av. Eventuellt kan det kan ju ha varit så att du hoppat en massa andra gånger efter det och att benbrottsrabatten ätit upp samtliga benbrott. Frågan är, vad har du lärt dig då?

Pär Bygdeson
Vd, Livsmedelshandlarna