3 tips: Så blir det enklare att samäga hus eller stuga

Om du ärvt eller köpt ett hus eller en stuga tillsammans med syskon eller vänner behöver kommunikationen fungera. Det behöver underhåll, saker kan behöva lagas och besök planeras. Här tipsar Erik Wasell, grundare av appen Zammans, om vad som är viktigt att tänka lite extra på för att det ska fungera så bra som möjligt.

Morgonkaffe i solen, barn som leker på gräsmattan och en egen rabatt att påta i – att äga ett hus eller en stuga är en sommardröm för de flesta. Att ta hand om det är dock viktigt och kräver både tid och engagemang: gräsmatta behöver klippas, fasad målas och eventuella vattenläckor åtgärdas. Dessutom behöver allt förstås städas ur, bäddas rent och rensas ut mellan besöken.

Om du äger boendet tillsammans med någon annan är det därför viktigt att vara överens om hur arbetet och underhållet ska ske – något som kan vara svårt i mejlslingor eller sms-trådar.

”Upplevde en viss frustration”
Erik Wasell grundade appen Zammans för att göra samägande av hus och stugor enklare. Hans familj delar en sommarstuga med sina släktingar och han berättar hur han själv tidigare har upplevt viss frustration då det varit svårt att planera vilka veckor man kunde vara där och samla ihop alla kostnader och utlägg för att dela på dessa. Dessutom var det ibland också svårt att enas kring vad som behövde göras och när, eftersom man sällan hade tid eller möjlighet att vara på plats samtidigt.

– Det var vissa delar som jag snabbt såg kunde bli bättre om det fanns ett smidigare kommunikationssätt. Det lade grunden till det som i dag är appen Zammans, där man tillsammans kan registrera det som rör huset eller stugan.

Här tipsar Erik om tre viktiga saker som behöver klaffa för att samägandet ska fungera bra på längre sikt.

  1. Sätt gemensamma riktlinjer
    För att enas och komma överens med varandra även på sikt är det bra att ha en delad syn kring vad som gäller. Bestäm gemensamma riktlinjer för exempelvis städning efter en vistelse, eller hur ni ska göra om någon i framtiden faktiskt önskar sälja. Bestäm också hur arbeten, projekt och nödvändiga underhållsarbeten bör prioriteras med tanke på tid, kostnad och arbetsinsats.
  2.  Boka vistelsen i god tid!
    Att planera ett midsommarfirande i stugan tillsammans med sina vänner för att i sista sekund inse att ett syskon också har planerat att vara där är inte optimalt. Genom att ha ett bra system för att säkerställa att veckorna fördelas rätt blir både samägandet och ledigheten mycket roligare.
  3.  Spara alla utlägg
    Att äga något tillsammans innebär att även kostnaderna ska delas, om ni inte kommit överens om något annat. Att swisha varandra direkt är absolut en lösning, men att kunna samla alla utlägg i appen och göra upp efter ledigheterna är ofta ännu enklare.

Läs mer om Zammans här

Det behöver inte vara jobbigt eller svårt att samäga fritidshus tillsammans. Zammans gör det enkelt att kommunicera och dela information om fritidshuset med varandra. Samla allt som rör fritidshuset på ett och samma ställe – lättillgängligt och kostnadsfritt för alla. Läs mer om Zammans här!