Ångerrätt på nya privatlån 2024? Karensdag på nya smslån utan UC

Det finns mycket som svenskarna kan lära sig kring lånande. Antalet skuldsatta ökar och vissa menar att det beror på att det har blivit för enkelt att ta lån. Nya lån, långivare och lånetyper dyker ständigt upp på marknaden, vilket skapar både möjligheter och utmaningar för konsumenter och myndigheter. Läs vidare för information om vad som gäller för nya lån 2024 och om förslaget som lagts för att minska svenskarnas skuldberg.

Vad du behöver veta om nya privatlån 2024

Smslån, privatlån, lån utan UC, och snabblån har alla gemensamt att det är lån som inte kräver säkerhet. Säkerhet kan beskrivas som något du lämnar i pant. Om du inte betalar tillbaka skulden, har långivaren då rätt att ta över ägandeskapet för det du har lämnat som säkerhet. Normalt är det din bil eller ditt hus. Nya lån utan säkerhet innebär därför en högre risk för långivaren, vilket oftast resulterar i sämre villkor - till exempel högre ränta.

Det som skiljer de olika benämningarna åt, bland annat smslån, snabblån, mikrolån och så vidare, är primärt hur snabbt pengarna betalas ut, hur stor summan är och återbetalningskraven. I grunden är de alla lån utan säkerhet. Förenklat kan man säga att ju snabbare en låneansökan hanteras och betalas ut, desto sämre återbetalningsvillkor för dig som konsument. Det är detta som förslaget om 24 timmars karensdag vill åtgärda.

Jämför lån smart med trovärdig & uppdaterad information

Ett bra första steg för att inte hamna i skuldfällan är att jämföra olika lån via trovärdiga jämförelsesajter. Exempel på sådana säkra jämförelsesajter kan vara Lånea, Enklare och Advisa. Just Lånea.se har en uppdaterad lista för nya olika privatlån 2024, Jämför samtliga nya 2024. Jämförelsesajter är oftast ett bra komplement till att lära sig mer kring privatlån med information om exempelvis förklaringar, ord, beräkningar och regler för de som behöver uppdatera sig.

Förslag om 24 timmars karenstid på smslån

Jennie Nilsson, ledamot i civilutskottet (Socialdemokraterna), har tillsammans med sitt parti lagt ett relativt unikt förslag. Målet är att skydda svenskar från att använda nya okända smslån för impulsköp och annat som många snabbt ångrar. Förslaget innebär 24 timmars karenstid på alla nya privatlån 2024.

I praktiken betyder det att snabblån med extremt snabb utbetalning, alltså sådana som kan betalas ut på 15 minuter idag, inte längre kommer att existera. Långivaren får bara betala ut tidigast 24 timmar efter att låneansökan har godkänts. Låntagaren har under hela detta dygn rätt att ångra lånet. Det är ett förslag som potentiellt kan rädda många från att bli onödigt skuldsatta. Det är ett motförslag till regeringens eget förslag om ränteavdrag för blancolån - något som Socialdemokraterna menar inte hjälper de mest utsatta.

Vi på storynews.se hänvisar till säkra jämförelsesajter för lån som nämnts ovan, till exempel. Lånea, Enklare & Advisa. De har oftast bättre villkor vilket ligger i linje med Jennie Nilssons vision. 

Ångerrätt vid lån - detta gäller

Vad många inte vet, är att det redan finns ångerrätt på lån idag. Det fungerar ungefär som ångerrätten i övrigt. Du köper en tröja som inte passar, lämnar tillbaka den och får pengarna tillbaka. Skillnaden med lån är att varan som du köpt är pengar. I skrivande stund har låntagare 14 dagars ångerrätt, räknat från dagen då låneavtalet skrevs under. Efter att du har meddelat detta till långivaren har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna till långivaren.

Ränta vid ångerrätt av nya lån utan UC

Huruvida lånet togs med eller utan UC eller annan form av kreditupplysning, påverkar inte din ångerrätt. Vad som dock är viktigt att komma ihåg, är att du behöver betala ränta för den tid pengarna fanns i din ägo. Ju snabbare du betalar tillbaka efter att ha ångrat ditt nya lån, desto mindre ränta behöver du betala. Du har också alltid rätt att få tillbaka eventuell uppläggningsavgift - det är något som tyvärr många långivare missar om du inte själv påminner om detta.

Vanliga frågor - FAQ

Är det bättre att ta nya lån 2024 av en ny eller etablerad långivare?
Det finns för- och nackdelar med båda. Etablerade långivare tenderar att ha bättre support och bra villkor (eftersom de har varit med och konkurrerat länge). De kan dock ha hårdare krav i ansökningsprocessen (som nämnt ovan). Det vill säga det är svårare att bli godkänd. Nya långivare godkänner generellt fler ansökningar. Lån utan UC ges främst av nya aktörer.

Har man rätt att ångra sitt nya smslån utan UC?
Ja, du har rätt till att ångra sms lån utan, oavsett om det är en ny eller etablerad låneförmedlare. Du kan ångra ditt nya smslån så länge du återbetalar lånesumman och räntekostnaden för den tid pengarna har varit i din ägo. UC-kontrollen är dock redan utförd och kan inte tas tillbaka.

Accepterar nya lån betalningsanmärkningar 2024?
Ja, det finns fortfarande långivare som erbjuder nya lån utan UC eller med UC till människor med betalningsanmärkningar. Ränta, avgifter och återbetalningsvillkor är då dock högre än andra privatlån.

Vad är bästa sättet att hitta fördelaktiga smslån 2024?
Bästa sättet att hitta fördelaktiga lån är att använda trovärdiga & etablerade jämförelsesajter. Det finns flera typer av olika säkra jämförelsesajter du kan använda (som nämnts ovan). 

Finns det några alternativ till traditionella och nya lån?
Ja, Kontokredit kan vara ett alternativ om du inte vet hur mycket pengar du kan tänkas behöva i framtiden. Du får då tillgång till ett konto med en viss summa, och betalar bara ränta på den del du väljer att ta ut. En fördel med det är att fler personer (till exempel sambos) kan ha tillgång till samma kontokredit.

Läs om: 

  • Nya lån 2024, inklusive smslån, privatlån och lån utan UC
  • Förslaget från Socialdemokraterna om 24 timmars karenstid på smslån
  • Vad som gäller vid ångerrätt för nya lån
  • Vanliga frågor om nya lån 2024

Victor Christophe

Learn More →