Så smakar svenska Skogsglöggen: ”Har blivit en ny tradition” 

En dryck gjord från grunden av vilda bär har skapat en ny, svensk tradition. 
I den Västmanländska pärlan Grythyttan har man hittat ett framgångsrecept som smakar jul – på riktigt. 
– De som dricker mycket glögg brukar fastna för vår Skogsglögg, säger Per Fritzell på Grythyttan. 

Idén om att skapa frukt och bärviner av nordiska, vilda råvaror kom till Per Fritzell efter ett årligt sommarbesök hos hans mormor Esther i nord-Norge1993. Där blev han som vanligt bjuden på hemmagjord hjortronsylt – men det här året smakade sylten lite annorlunda. 
– Jag trodde först att mina år inom vinbranschen hade gjort mig lite arbetsskadad och att mina smaklökar lurade mig. Men sen insåg jag att de naturliga ämnen som finns i bär kan utvecklas på olika sätt och leda till fantastiska aromer och strukturer som passar otroligt bra i viner. 

Efter ett par år skapade han sitt första vin, Grythyttan hjortron. Nästa steg blev att skapa en glögg och för 16 år sedan lämnade de första 1000 flaskorna Skogsglögg Grythyttan i Västmanland. Nu är produktionen av glöggen uppe i 100 000 flaskor per år och går att få tag på i hela landet. 
Passa på: beställ din Skogsglögg nu innan den tar slut 

Helt svensk
För många har nu Skogsglöggen blivit en ny svensk tradition och enligt Per Fritzell är det något som genomsyrar hela verksamheten. 
– Det som skiljer Skogsglöggen för övriga varianter är att den är helt svensk. Vi använder endast vilda svenska lingon och blåbär. Konkurenterna köper färdigt vin och smaksätter det efteråt – men vi gör allting från grunden och det gör att det faktiskt tar sju månader att få den precis så som vi vill ha den. Då våra bär plockas vilda så kommer de alltid att sätta sin prägel på produkten men just smaken är vi väldigt rädda om. 
Här hittar du enkla recept som passar perfekt till glöggen 

Smakar hela julen
Förutom att Grythyttan Vin AB endast använder vilda bär och försöker ta tillvara på alla ingredienser som finns i närheten har de ett klimattänk som genomgående styr hela verksamheten. 
– Vi både värmer upp och kyler vår anläggning med bergvärme, vi använder minimalt med kemikalier, kör en elbil och samarbetar så mycket vi kan med lokala leverantörer – allt för att vara så klimatsmarta som möjligt. Det är inte bara viktigt för oss och våra kunder utan även för miljön. 

Glöggen kan drickas antingen varm eller kyld tillsammans med en isbit. Per Fritzells tips är att låta glöggen tala för sig själv men uppmuntrar även alla att testa sig fram i hur de själva gillar den bäst. Målet är att detta ska vara en glögg som smakar hela julen. 
– Glöggen har en söt, frisk och kryddig smak med inslag av russin. Det här skapar en fyllig arom med en kontrast av syra och sötma som många uppskattar och vi får ofta höra att de som dricker mycket glögg brukar fastna för oss. För oss är detta ett kvitto på att vi hittat helt rätt. 
Läs mer och beställ din glögg här 

Presenteras av

97e71c43-140e-416d-9ec8-8073edba21c55

Grythyttan vin AB startades sommaren 1999 av Per Fritzell och John Fritzell. År 2000 lanserades den första årgången hjortronvin. I dag har företaget expanderat och produktionen består i allt från bär mottagning till buteljering. Konceptet är att tillverka unika bärviner ur svenska och norska vilda bär, av bästa kvalitet. 

Läs mer på:
 www.grythyttanvin.se

grythyttan_vin_0067
Skogsglöggen är gjord på vilda svenska bär och passar till pepparkakor, nötter, blå-mögel ost eller precis som den är.

alkoskylt_ny_2