Inga pengar. Inget bankkonto. Ingen framtid. Så ser verkligheten ut för en miljard kvinnor som stängs ute från ekonomin.
– Jag råder andra kvinnor att undvika att vara beroende av någon annan. Att bli självförsörjande, säger kaffeodlaren Beth Kiumo Daniel i Kenya.
Föreställ dig att du varken hade ett lönekonto eller kontokort. Att ingen bank var villig att låna dig pengar. Att du aldrig skulle kunna spara för att förverkliga dina drömmar – eller barnens.
Omkring 70 procent av världens fattiga är kvinnor, och just bristen på grundläggande banktjänster är ett hinder som håller många kvar i fattigdom.
”Fick aldrig pengarna att räcka”
Beth Kiumo Daniel är i dag kaffeodlare i distriktet Kangundo i centrala Kenya. I regionen är kaffet är en viktig inkomstkälla för många och när Beth Kiumo Daniel pensionerades från sitt jobb som lärare blev hon beroende av de inkomster som kaffeodlingen gav.
Beth Kiumo Daniel blev tidigt änka och fick ensam ansvaret att försörja familjen. I två decennier slet hon hårt för att få hushållskassan att gå ihop. Om hon bara hade haft en större kunskap om pengar och jordbruk hade hennes tillvaro kunnat se mycket annorlunda ut, säger hon i dag.
– Som ensamstående mamma till fem barn fick jag aldrig pengarna att räcka. Det var hemskt. Det kunde ha varit annorlunda om jag hade haft den kunskap jag i dag har om ekonomi, säger hon.
Swisha 150 kr till 90 10 018 så kan vi stötta fler kvinnor som Beth eller ge ditt stöd här
För sju år sedan inledde biståndsorganisationen We Effect ett samarbete med Beth Kiumo Daniels kooperativ Kakuyuni Farmer's Cooperativ Society.
Beth Kiumo Daniel och de andra fick konkreta råd om hur man ökar produktionen och utnyttjar marken på bästa sätt, men också utbildning i jämställdhet, entreprenörskap och finansiella tjänster.
Utbildningen en vändpunkt
Utbildningen blev en vändpunkt för Beth Kiumo Daniel. Efteråt var hon med och startade spar- och lånegruppen Kavilinguni Chui Self-help.
I spar- och lånegrupperna kan kvinnor med små inkomster tillsammans spara större summor. Det ger möjlighet att låna av större aktörer för att utveckla jordbruket. Grupperna ger också en samhörighet.
– Jag började göra små affärer som att sälja ved. Jag tvingade mig själv att hitta sätt att tjäna pengar. Jag var verkligen tvungen att tänka till och vara kreativ för att inte misslyckas och svika gruppen. Och med tiden lyckades jag investera i getter och kor, berättar Beth Kiumo Daniel.
I dag producerar Beth Kiumo Daniels 300 kaffebuskar ett ton kaffe varje år. I många jordbrukssamhällen är det kvinnorna som brukar marken, men när skörden säljs är det männen som tar hand om inkomsterna. Därför behövs spar- och lånegrupperna som ett stöd för kvinnorna.
– Det finns internationella forskningsrapporter som visar att när kvinnorna får ansvaret så ger det otroligt mycket bättre resultat, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.
Målet: utrota fattigdomen
I Sverige ser vi grundläggande finansiella tjänster som en självklarhet för alla, men så har det inte alltid varit. För hundra år sedan kämpade svenska kvinnor för rätten att tjäna sina egna pengar och för sin rösträtt. Det är viktigt att påminna sig om, menar Anneli Rogeman.
– Det gäller att aldrig ge upp här. Att stå bredvid kvinnorna och arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor för att åstadkomma förändring. Tillsammans kan vi utrota fattigdomen, kvinna för kvinna, samhälle för samhälle.
Swisha 150 kr till 90 10 018 så kan vi stötta fler kvinnor som Beth eller ge ditt stöd här
Fakta: We Effect
We Effect är en svensk biståndsorganisation som varit verksam sedan 1958. Målsättningen är att hälften av allt bistånd ska gå till kvinnor eftersom en stor del av världens fattiga är just kvinnor.
Organisationen arbetar i 24 länder i fyra världsdelar.
Du kan bland annat stödja arbetet genom att ge en gåva, bli månadsgivare eller handla i We Effects webbshop