Adrian Macéus mobbades i skolan: ”De vuxna måste göra något!”60 000 barn mobbas i Sverige. När sångaren, skådespelaren och musikalartisten Adrian Macéus, 15, gick på mellanstadiet slutade hans kompisar säga hej till honom och snart åt han lunch ensam och satt själv på rasterna. I dag stortrivs han i sin nya högstadieskola, är ambassadör för stiftelsen Friends och övertygad om att det kommer att bli bättre för alla som känner sig ensamma just nu.
– Det är aldrig, aldrig den mobbades fel att man är utanför, säger han.

När Adrian Macéus, 15, började i mellanstadiet tog hans skådespelarkarriär fart. Som tioåring fick han en roll i musikalen Billy Elliot och började repa tillsammans med övriga musikalartister på fritiden – men han märkte snart att något började förändras i skolan.
– Mina kompisar slutade säga hej till mig, vilket jag tyckte var konstigt, jag antar att de kanske tyckte att det var annorlunda, med dans och sång. Till slut fick jag inte längre vara med och spela fotboll, och jag hade ingen att sitta med på lunchen.

Känner du dig utanför eller vill veta mer? Läs mer hos Stiftelsen Friends

Under två och ett halvt år spelade Adrian i musikalen. Han fick dessutom en roll i julkalendern och berättar att han märkte hur kompisarna i skolan försvann mer och mer.
– Jag vet inte riktigt vad som hände, ingen ringde och frågade om jag ville hänga efter skolan längre. Mina föräldrar märkte ju att något förändrades och vi pratade mycket om det, jag började tänka att jag ville att timmarna i skolan skulle gå snabbt så att jag kunde komma iväg och repa eller spela in musik efteråt, säger han.

”Lärarna glömde bort mig”
Åren gick och Adrian fortsatte att vara ensam i skolan. Droppen kom dock i slutet av sjuan, när lärarna hade satt ihop en liten övning för klassen.
– Alla fick lappar med varandras namn på, så skulle man skriva en liten positiv kommentar om varandra. Trots att det fanns folk som hade varit oschyssta mot mig skrev jag något snällt om alla ändå, men när vi skulle få våra egna lappar och läsa vad klasskamraterna skrivit fanns ingen lapp till mig. De som var sjuka eller bortresta fick lappar, men mig hade de glömt bort – lärarna hade glömt att skriva mitt namn på en lapp och ingen i klassen upptäckte det. Då räckte det och jag bytte skola.

Behöver du också hjälp eller stöd? Läs mer hos Stiftelsen Friends

Redan första dagen i Adrians nya högstadieskola sa klasskamraterna hej och en frågade om de skulle hänga efter skolan – vilket han berättar kändes helt sjukt och gjorde honom jätteglad.
– Det är ett stort steg att byta skola, men även om det inte är enkelt kan det vara det enda som fungerar för att man ska kunna få en nystart och trivas i skolan igen. Egentligen tycker jag att det är mobbarna som ska byta skola och inte de som mobbas, men ibland måste man bara göra något åt saken.

Utanförskapet finns kvar
Efter ett par veckor hade Adrian fått många nya kompisar – men han berättar att han såg hur utanförskapet fanns kvar runtomkring honom.
– Vi satt och åt lunch i skolan en dag när jag såg att en kille satt alldeles själv vid ett bord lite längre bort. Alla andra bord var fulla, till och med de vuxna satt vid de fullsatta borden. Då gick jag och mina kompisar bort och satte oss hos honom och pratade, han blev jätteglad och vi hade en trevlig lunch ihop. Efteråt gick jag bort till en av lärarna och sa att jag tyckte att det var helt sjukt att de satte sig vid ett fullt bord och inte med eleven som satt ensam. De vuxna måste göra något när de ser att någon är utanför!

Läs mer om vad du kan göra om du upptäcker mobbning

Oavsett om man är en aktiv del av mobbningen eller står bredvid och tittar på menar Adrian att man är lika delaktig.
– Alla kan göra något för att förhindra mobbning. Ett litet ord kan göra stor skillnad och man måste våga stå upp om man ser att någon far illa. Man kanske kan gå ihop fyra-fem personer och säga till mobbaren att sluta. Jag tror att det kan minska mobbning.

”Viktigt att våga berätta”
Adrian berättar att han hittade sin trygghet i musiken. Han skrev låten "Det Blir Bättre" för att peppa och få andra att tro på att det blir bättre. 
– Många skriver till mig på sociala medier och berättar att min musik har hjälpt dem, då blir jag jätteglad. Andra hör av sig och ber om tips eller råd för att stå emot sina mobbare. Det är viktigt att våga berätta för någon om man känner sig ensam eller utanför – det är aldrig, aldrig den mobbades fel att man är utanför.

Behöver du hjälp eller stöd? Läs mer på Friends.se

Han menar att vissa kanske tycker att det är lättare att skriva till honom, som har varit i samma situation för att slippa känna sig ensam och få stöd, medan andra går till sina föräldrar eller en annan vuxen för att få hjälp.
– Man får alltid skriva till mig om man har frågor eller vill ha hjälp. 60 000 barn utsätts i Sverige och det är inte okej. Om du är ensam eller utanför nu - ge inte upp!  Det kommer att bli bättre!

Friends är en barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning. Där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest och går hemifrån med en klump i magen.