Så ska barnfamiljer, äldre och personer i hemlöshet få en god jul med Frälsningsarmén

På julafton ska det spenderas tid med nära och kära, men när alla samlas runt julbordet är det lätt att ta allting för givet. Tyvärr innebär inte julen glädje för alla då många inte har råd med julens festligheter eller ens tak över huvudet, och ett ökat tryck uppstår med stigande priser. Frälsningsarmén har identifierat de grupper som är i behov av en god jul och kommit med en lösning.

– Med utgångspunkt i vår kristna tro bedriver vi julfirande på våra kårer med samlingar, presenter och nödvändigheter till de behövande, berättar Emilia Beijer, Content- & kampanjansvarig på Frälsningsarmén.

Snart är julen här och många är redan stressade över alla julklappar och julbord som väntar. En helt annan typ av julstress är den som drabbar många arbetslösa och sjuka, personer som lever i missbruk, barnfamiljer, hemlösa och människor på flykt från krig. Det här är grupper som riskerar bli utan en jul helt och hållet. Därför bjuder flera av Frälsningsarméns kårer och verksamheter som finns i cirka hundra orter till ännu en jul, för utsatta som riskerar fira sin jul på gatan eller inte alls.

– Tillsammans kan vi ge julen till fler. Det är vårt motto, eftersom julen borde innebära kärlek, glädje och gemenskap för alla, säger Emilia Beijer, Content- & kampanjansvarig på Frälsningsarmén.

Vill du vara med och bidra till en god jul? Klicka här

Delar ut matkassar
En jul på Frälsningsarméns kårer innebär oftast ett traditionellt firande med gemenskap, julmat och julklappar till de små. Arbetet innefattar även utdelningar av nödvändigheter och stöd för behövande. Förra året gavs flera tusen matkassar, presentkort, kläder och rekvisitioner ut, dessutom gavs stödsamtal till över tusen personer på plats.

– Det är viktigt för oss att inte glömma bort de som inte har det där självklara på julafton. Förra året visar vår statistik att vi hjälpt till vid nästan tjugofemtusen unika tillfällen under december månad.

Barnfamiljer, äldre och personer i hemlöshet är i fokus
För många ensamma gör sig bristen på gemenskap tydligare under julen, medan andra helt enkelt inte har råd att fira. För varje fattig barnfamilj där barnen återvänder från jullovet och jämför sig med sina kamrater, infinner sig en sorg över att de inte har samma förutsättningar som sina kamrater. 

En grupp som börjat besöka Frälsningsarméns kårer och verksamheter mer på senare år är pensionärer, som på grund av att de sitter ensamma eller inte har en bra ekonomisk situation söker sig till gemenskap. 

Svenskarna spenderar gärna rekordhöga siffror på julhandeln, vilket kan tyda på att många lägger sina pengar på en god jul. I år finns chansen att ge en god jul till någon annan, genom att hjälpa Frälsningsarmén bedriva sitt arbete för att de som behöver en god jul mest av alla får vad de behöver.

– En femtiolapp räcker för lite god julfika och gemenskap för ensamma äldre, medan några hundralappar kan innebära en julmatkasse åt en familj som inte har råd, avslutar Emilia Beijer. 

Vårt arbete mot hemlöshet
Vi har en bred verksamhet där människor får sina grundläggande behov tillgodosedda; fysiskt, psykiskt, andligt och socialt. Både i våra dagcenter och på våra stödboenden ger vi möjlighet till att skapa förändring och stabilitet för den enskilde individen så att personen långsiktigt kan ta itu med sin livssituation som kan innebära pågående missbruk, hot, psykiska problem, ekonomiska svårigheter och dess konsekvenser.

Victor Christophe

Learn More →