Ett nytt sätt att se på strumpbyxorAllt fler blir medvetna om det problematiska med slit-och-släng-produkter, men trots det saknas det i många fall hållbara alternativ för de konsumenter som vill ta sitt ansvar. Nystartade ReFabric beslutade sig för att dra sitt strå till stacken och har därför utformat en metod för att tillverka strumpbyxor:
Vi skapar snygga, hållbara produkter av hög kvalitet, som kan användas och älskas länge, säger vd Kristel Schepers.

De allra flesta konsumenter är idag noga med vilka produkter och tjänster de lägger pengar på. Ökad medvetenhet om miljöpåverkan, arbetsförhållanden och andra faktorer gör att vissa helt undviker produkter som inte går att återvinna; då över två miljarder strumpbyxor produceras varje år, har detta hittills varit en av dem. Det vill ReFabric ändra på.

– Strumpbyxor anses av många som ett nästintill oförstörbart engångsplagg och går ofta åt på löpande band. Det har medfört att strumpbyxor och tights innebär en stor miljöpåverkan, inte bara vad gäller tillverkning utan också när det gäller vad som hamnar i naturen. Vi såg att det fanns utrymme för ett nytt sätt att tänka kring det här, berättar Kristel.

Siktar på full hållbarhet
Strävan mot full hållbarhet har alltså hela tiden varit en ledstjärna för ReFabric. Förutom att produkterna produceras i Europa, i en familjeägd och certifierad fabrik med total spårbarhet, sker den absoluta majoriteten av alla transporter med tåg.

– Vi använder ingen plast alls i emballage och förpackningar. Allt papper till förpackningar och etiketter är av återvunnet material. Vi försöker även använda minimalt med packmaterial, både till produkt och transport, för att minska både vikt, volym och konsumtion. Istället för att producera mer än vi kan sälja, har vi fokus på en baskollektion med kompletterande säsongsprodukter eller kampanjer för att undvika att produkter bara ligger och samlar damm på ett lager, säger Anna Klint, ansvarig för kvalitetssäkring, miljö- och CSR-frågor på ReFabric.

Läs mer om ReFabrics hållbarhetsarbete

Klimatmedvetenhet och kvalitet kommer först
Det som verkligen får ReFabric att sticka ut är dock att alla produkter tillverkas på ett socialt hållbart sätt med miljövänliga och återvunna material. Eftersom produkterna består av mellan 60 och 90 procent återvunnet material sparas omkring 80 procent vatten och massiva mängder energi.

– Klimatmedvetenhet och kvalitet kommer först här – därför är vårt mål att skapa snygga, högkvalitativa designer som inspirerar kunderna att behålla och ta hand om sina plagg. Det gör vi bäst genom att skapa fördelaktiga villkor för hållbar produktion och minska den negativa miljöpåverkan som strumpbyxor och strumpor innebär. Dessutom har vi en nära, transparent dialog med alla våra samarbetspartners, vilket möjliggör för oss att ställa krav längs hela kedjan, säger Kristel.

En ny sorts strumpor och strumpbyxor
Strumporna och strumpbyxorna i ReFabrics kollektioner döps efter de sju haven, för att både företagets medarbetare och kunder ska påminnas om att det är värt att säkra framtiden för våra sjöar och hav. Alla strumpor och strumpbyxor behöver lite extra vård för att hålla, men Anna konstaterar att företaget ägnar mycket tid åt att se till att materialen är så starka som det bara går.

– Vi eftersträvar 100% spårbarhet. Vi arbetar också mycket med våra storlekar och passformer, för att man ska kännas sig bekväm och vilja använda produkterna många gånger.

– Både tå och midja har extra förstärkning, för att hålla bättre, och vi arbetar med att sticka produkterna i 3D, för att eliminera risken för maskor. Framöver siktar vi på att uppnå en ännu effektivare och miljövänligare produktion. Det här är helt enkelt en ny sorts strumpbyxor och strumpor, som du som konsument kan skaffa med gott samvete, avslutar hon.

Just nu erbjuder Refabric 15% rabatt på hela sortimentet när du anger koden ”backtowork”

TA HAND OM DINA STRUMPOR
– Sträck ut dina nya strumpor både på längden och på bredden innan du använder dem första gången
– Smörj in både händer och fötter med lotion för att minska friktionen när du trär på dina strumpor
– Skölj upp eller tvätta dina strumpor för hand med vanligt schampoo efter att du har använt dem.
– Om du tvättar i maskin, lägg strumporna i en tvättpåse, (ett par gamla strumpbyxor funkar väldigt bra!) och tvätta på max 40 grader

SMARTA SAKER ATT GÖRA MED GAMLA STRUMPOR
– Gamla strumpor och strumpbyxor går utmärkt att putsa skor med
– Testa att göra en lök- eller vitlökskrans
– Använd som handske för ett enkelt sätt att ta bort hår från husdjur
– Sätt strumpan runt dammsugarmunstycket för att undvika att suga upp småsaker
– Är det inte dags att prova att göra egna badbomber?
– Rulla in kläderna i strumpbyxor när du ska resa – det sparar massor av plats

www.refabric.se