Balingsholms herrgård byggdes 1906 och de första tio åren bodde prins Erik här.
När Lottie Orrvik mer än hundra år senare blev tillfrågad om att åta sig jobbet som vd för herrgården var hon bestämd: hon kunde gärna tänka sig att ta över driften – men då ville hon äga hela anläggningen.
Så fick det bli.
Balingsholms herrgård byggdes 1906. De första tio åren bodde prins Erik här, men på grund av sin hälsa flyttade han till Haga slott 1916. Det sägs att hans år på Balingsholm var en härlig tid som han bland annat tillbringade tillsammans med prins Eugen, som delade hans intressen konst och kultur. Prins Eugen målade bland annat sitt verk ”Våren” vid granngården intill Balingsholm.
Därefter ägdes gården under några decennier av familjen Hirsch, innan Huddinge kommun tog över på 60-talet. 1984 var det nära att Sovjetiska ambassaden fick köpa Balingsholm, men det var planer som fick huddingeborna att gå i taket. Affären stoppades och gården såldes istället till Gerd och Anders Gustavsson som omvandlade Balingsholm till konferensanläggning.
Läs mer om herrgårdens historia här
2004 köpte Familjen Orrvik herrgården.
– Ingen i familjen kunde stå emot den här underbara platsen, berättar sonen, Oscar Orrvik. Våra föräldrar var noga med att min syster och jag skulle utbilda oss och prova andra arbetsgivare först, men sedan drygt ett år tillbaka jobbar vi här på Balingsholm; hela familjen inklusive min systers man. Även om de har svårt att hålla sig härifrån så har mor och far har tagit en lite mer tillbakadragen roll med större fokus på pension och släppt fram oss i nästa generation.
Belägen invid sjön
Till skillnad från de flesta konferensanläggningar är Balingsholm både småskaligt och naturnära. Den ljusrosa herrgården är vackert belägen invid sjön Trehörningen i Orlångens naturreservat.
– Sitter du på vår nybyggda glasveranda i vår sydvästra del har du en känsla av att du befinner dig mitt bland ekkronorna, berättar Oscar Orrvik. Här kan du dricka kaffe eller vin samtidigt som du njuter av den härliga utsikten över sjön.
Balingsholm har åtta konferenslokaler och elva grupprum, alla fullt utrustade med den senaste tekniken. Hotelldelen har plats för 57 nattgäster och matsalen i herrgården rymmer ett hundratal gäster. På gården finns till exempel en bastuveranda och en utomhuspool som håller 37 grader året om. Gästerna på Balingsholm har också ett brett utbud med aktiviteter att välja på; exempelvis vin- och ostprovning, gastronomisk resa, mordmysterier, segway-polo och reklamfilmsskapande. I den vackra parken finns många möjligheter för aktiviteter, bara fantasin sätter gränserna.
Se vad som händer på Balingsholms herrgård i höst, klicka här
Sedan familjen tog över har det hänt en hel del på herrgården. För några år sedan byggdes matsalen om så att den kunde ta emot sällskap upp till 100 personer. Samtidigt renoverades köket. Tekniken uppgraderas ständigt. Bland annat så har fiber dragits ut till fastigheten som ligger mitt i naturen.
– Städskrubben i huvudbyggnaden är nog det enda som vi inte har gjort något åt, berättar Oscar Orrvik. I övrigt har vi renoverat och bytt ytskikt i vartenda rum. Vi utgår i grunden från hur vi på Balingsholm skulle ha vilja ha det samtidigt som dialogen med våra gäster skapat spännande idéer.
Förvånande nära storstan
De flesta besökarna på Balingsholm är konferensgäster, men under sommarmånaderna blir det också många bröllop och andra större festarrangemang. Efter julledigheten har många företag kickoff här.
Närheten till Stockholm är en stor tillgång.
– Många blir förvånade över hur nära det är till storstaden. Pendeltåget tar en kvart och sen är man nästan framme, säger Oscar Orrvik. Ändå har man känslan av att vara mitt på landet när man är här. Tvärs över vägen går korna och betar och bonden brukar tala om när kosläppet är, så de gäster som är intresserade kan ta en paus och se på när det sker.
Hur nära har du till Balingsholms herrgård? Se hur du tar dig hit här
På Balingsholm finns plats för stora tankar, här finns förutsättningar för hårt arbete och utrymme att ha kul, umgås och komma varandra nära. Det lilla formatet förmedlar en genuin känsla av "hemma hos".
– Här kan man gå omkring och känna sig som hemma; njuta av utsikten i en fåtölj eller sätta sig och jobba i salongen. Vi tycker att vi är duktiga på att ta hand om våra gäster och få dem att trivas, det är nog vår främsta styrka. Personalens samlade erfarenhet av Balingsholm är över 300 år, så vi känner oss som hemma och vi alla är måna om att våra gäster ska känna likadant, säger Oscar Orrvik.
Balingsholm med sin närhet till storstaden och den vackra naturen runt Södertörn är ett utmärkt alternativ för dagens möten. ”Det här är landet men mitt i sta’n...” brukar våra gäster säga.
Vi erbjuder god mat, lugn och ro samt skog och sjö i direkt anslutning till Herrgården.
Den omgivande naturen är till stora delar orörd vilket gör gården nästan unik i Stockholmsområdet. En av storstadens fördelar är kommunikationer. Det är lätt och går snabbt att ta sig till Balingsholm både med bil och kollektiva färdmedel. Pendeltåg till Huddinge centrum alternativt fjärrtåg till Flemingsberg.
Otroligt vackert även på sommaren