”Cancerhjälpen har skänkt familjen extra glädjestunder”

Julen brukar kallas för barnens högtid – men hur ser familjens firande egentligen ut när ett barn är svårt sjukt? Varje år delar Cancerhjälpen ut en julpeng till barn som drabbats av cancer för att hjälpa till och stötta dem i sin kamp.
– Tack vare Cancerhjälpen har vi kunnat få till någon extra glädjestund, exempelvis då vi kunde köpa vår dotter en surfplatta, säger Erika, mamma till trettonåriga Kornelia som under halva sitt liv har fightats mot barncancern som återvände igen, igen – och igen.

Nu närmar sig julen och vi börjar pynta våra julgranar, baka våra lussekatter och värma upp glöggen. Men inte alla. För familjer som behöver stötta ett barn genom kampen mot cancer är högtiden ofta en dyr och känslomässig tid på året.

När Kornelia var fem år gammal kom det första beskedet till henne och hennes familj: hon hade drabbats av akut lymfatisk leukemi, ALL. Det är den vanligaste formen av leukemi som ofta ger symptom som blåmärken som inte försvinner, svårläkta sår, trötthet, bensmärtor och infektionskänslighet. Kornelia påbörjade en behandling som hann pågå i nästan två och ett halvt år innan nästa besked kom: läkarna hade upptäck lymfkörtelcancer i hennes kropp, en cancerform som drabbar ungefär 50 barn per år. Behandlingen hon genomgick fick avbrytas och en annan behandling sättas in på en gång.

”Vi trodde verkligen att det var över”
Kornelias mamma Erika berättar att den nya behandlingen tog ett halvår och att Kornelia överlevde – men att lyckan blev kortvarig.
– Vi trodde verkligen att det var över, att sannolikheten att något mer skulle hända var noll, men ett år senare var elaka leukemiceller tillbaka i hennes ryggvätska.

Var med och bidra till Cancerhjälpens julpeng 2020 - skänk din gåva här

Återfallet av Kornelias ALL krävde behandling som pågick i ytterligare två och ett halvt år. Hennes jämnåriga vänner började mellanstadiet samtidigt som Kornelia fick alla möjliga former av cytostatikabehandling och parallellt behandlades med strålning mot hjärnan.

– Vår dotter är en riktig fighter och kunde äntligen avsluta sin sista behandling 2018. Hon har behandlats mot cancer i halva sitt liv och trots att det är hon som varit sjuk har kampen för vårt barn varit obeskrivligt tung rent känslomässigt för hela familjen. Den har också inneburit en mycket tuff ekonomisk situation.

Cancerhjälpen hjälper hundratals barn
Föreningen Cancerhjälpen har sedan starten 1993 kunnat dela ut över 175 miljoner kronor i bidrag till cancersjuka i Sverige. Varje år delar de ut en julpeng till barn som drabbats av cancer.

– Privatpersoner kan swisha eller sätta in en gåva till vårt konto så delar vi ut pengarna till barn vars familjer ansökt om hjälp. Sedan 1999 har vi ett 90-konto, vilket visar att vi är godkända av Svensk Insamlingskontroll som granskar alla insamlingsorganisationer och säkerställer att de insamlade kronorna används till rätt ändamål, säger Ywonne Jacobsson, ordförande.

Hjälp Cancerhjälpens att stötta cancerdrabbade familjer genom att ge en gåva, klicka här

Charlie är ett annat barn som drabbades av cancer efter bara några år i livet. Som femåring trodde hans föräldrar att han fått en envis magsjuka – som visade sig vara en hjärntumör.
– De sex timmar som operationen tog var de längsta i mitt liv, säger hans mamma Helena. Charlie fick stanna på sjukhuset eftersom han mådde väldigt dåligt efter operationen och sedan behövdes en kompletterande strålbehandling sättas in.

”Har äntligen fått en kattunge”
Helena berättar att en cancerdiagnos innebär en fruktansvärd tillvaro för hela familjen, men att hon inte hade räknat med att även ekonomin dessutom snabbt skulle förändras.
– Den lilla inkomst vi fick räckte knappt till räkningarna. Att resekostnader, parkering, mat och dryck och annat som inte ingick i sjukhusvistelsen tillkom utöver de vanliga utgifterna påverkade oss mer än vad vi trodde.

Både Kornelias och Charlies familjer ansökte om bidrag från Cancerhjälpen och fick dem beviljade. För pengarna fick Kornelia en surfplatta som inte bara lett till rena nöjen eller mysstunder för familjen utan även har varit ett hjälpmedel. Charlies mamma Helena berättar att sonen fick en dator som hjälpte honom och hans syster att fördriva tiden och göra tillvaron roligare.
– Pengarna räckte även till att Charlie äntligen kunde köpa sin alldeles egna kattunge. Ett stort och varmt tack till alla bidragsgivare!

Cancerhjälpen gör mycket på bred front för cancersjuka barn och vuxna. Din gåva används till att cancersjuka barn kan ansöka om sysselsättning, upplevelser, aktiviteter eller bidrag för ökade omkostnader.  Din gåva möjliggör för cancersjuka vuxna att ansöka om ekonomiskt stöd, inköp av special-BH, rehabilitering eller terapi. Detta är bara några exempel, listan kan göras lång. Utöver stödet till barn och vuxna med cancer beviljar även Cancerhjälpen trivsel och projektbidrag. När du ger en gåva är du även med och möjliggör det årliga trivselbidraget till Sveriges barncancercentra som finns i Lund, Linköping, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå.

Skänk en gåva här