Fler och fler turister lockas till de norra delar av Sverige även sommartid, här har vi listat några av pärlorna i Jämtland och Härjedalen.
Read this article with travel inspiration in English here.
Östersund
Östersund har allt, stad, sjö och fjäll, skog & landsbygd, puls och lugn. Stadskärnan har personliga butiker, saluhall och härliga caféer. Man har jobbat mycket med trivsel och utsmyckning av stadskärnan och staden fick utmärkelsen årets stadskärna 2019. Här ligger Nationalmuseum Jamtli där natur och kultur från 1800 talet finns tillvarataget på ett bra sätt, här blir historia till underhållning med levande rollspel på Historieland. I slutet av juli varje sommar fylls staden av artister som uppträder på Storsjöyran som är den äldsta musikfestivalen i Sverige. Östersund är Jämtlands hjärta och ett bra första stopp på resan vidare ut i fjällvärlden.
Storsjön
Storsjön är Sveriges mest mytomspunna sjö, den är den femte största och fylls på av färskt fjällvatten via bland annat Indalsälvens flöde. Det finns massor av aktiviteter i, på och runt sjön, hyr kajaker eller SUP och paddla ut, ta fartyget M/S Thomée ut till Verkö Slott, åk på spännande Storsjöodjursspaning och lyssna på mystiska historier om legenden. Under sommaren finns massor av aktiviteter i surfbukten, allt från bad till skate, Wakeboard, slackline och beachvolley. Runt sjön finns även massor av cykelstigar av olika karaktär, pumptracks och mountainbikeleder. Eller varför inte ta med fikakorgen och kasta ut spöt från en rofylld vik.
Jämtlandstriangeln
Har du inte vandrat tidigare så är Jämtlandstriangeln den perfekta introduktionen för en flerdagarstur, där du inte behöver bära med dig tält och mat på ryggen. Starten sker från STF Storulvåns Fjällstation dit du kan ta dig med tåg och buss eller bil. Härifrån utgår många vandringar och stigar, här kan du bunkra mat eller hyra grejer för din tur. Antingen går du söderut mot Sylarnas fjällstation eller går du motsols och tar väster ut mot Blåhammarens Fjällstation. Vandringarna är mellan 12-18 km långa och tar mellan 4-8 timmar beroende på hur van vandrare du är. Fjällstationerna erbjuder allt från 3 rätters middag med rättigheter till självhushållning. Lunchen packar du ner i ryggsäcken och vattnet tar du i närmsta fjällbäck. Varning för fantastiska vyer och fjällpropaganda. Och du, vyn från Blåhammarens bastu är värd att skriva hem om.
Helagsglaciären
Helags är Sveriges sydligaste glaciär, Sveriges högsta topp söder om Polcirkeln och ligger på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen. Den närmsta parkeringen ligger vid Kläppen längst upp i Ljungdalen 12 km från fjällstationen. Vid foten av berget ligger fjällstationen fyrbäddsrum, bastu och fantastisk matservering, och en liten butik men det finns även många vackra tältplatser i svackan runt om stationen. Den första stugan byggdes här 1897 för att underlätta toppbestigningar, och man kan förstå att personer redan då ville besöka det vackra högalpina området. Många sover en natt och gör en topptursbestigning sen tar ett dopp i fjällbäcken som ligger ett stenkast från bastun för att sedan avnjuta en välförtjänt middag med fantastisk utsikt.
Läs mer om Helags.
Sonfjället
Härjedalens drottning, majestätiskt sticker toppen upp från den skogbeklädda omgivningen och i förgrunden rinner Ljusnan så stilla och mörk. Sonfjället är det perfekta fjället för en dagstur, oavsett om du är van vandrare eller är på din första tur är Sonfjället ett bra stopp på din resa. Det finns två bra startplatser för vandringar där du parkerar vid foten av berget, antingen Nyvallen eller Nysätern. Från Nyvallen har du en brantare stigning men kommer snabbt upp på Lillfjället med magisk utsikt över Jämtlandsfjällens kontur och halva Härjedalen, därifrån gör du toppbestigningen upp på 1278 meter. Från parkeringen vid Nysätern passerar du de häftiga skvalrännorna på din väg upp på Gråsidan, runt Valmfjället eller in i den fantastiska Sododalen. I Sododalen finns en värmestuga och en porlande fjällbäck som fulländar den vackra dalgången.