6 Nationalparker i Sverige att sätta på sin Bucketlist

Intresset för den svenska naturen exploderade under pandemin, de flesta naturturismföretagen blev snabbt fullbokade. Naturvandringar, Skogsbad och olika kurser där man vistas i naturen var ständigt på folks läppar, när man väl träffade någon. Många förväntade sig en nedgång i takt med att restriktioner släpptes men intresset för den svenska naturen är fortfarande stort.

De djupa skogarna, doften av mossa och träd, det klara drickbara vattnet i porlande bäckar, det karga fjället och tystnaden, den ljudlösa tystnaden. Och vet du, du behöver du inte boka plats i Nationalparkerna. Vi har 30 fantastiska, särpräglade nationalparker i Sverige. En nationalpark är de finaste och mest värdefulla områdena av svensk natur, och innebär ett skydd i sig.

Find travel inspiration in English.

Varför en bucketlist?

Syftet med att skapa en bucketlist är för att turen verkligen ska bli av. Semestern eller den lediga tiden fylls lätt av annat. Men många mår bäst när man är nära naturen, på fjället, i skogen eller nära vatten.

Abisko Nationalpark

Abisko Nationalpark ligger Norrbottens län i Lappland, parken är en av Sveriges första nationalparker och invigdes redan 1009 efter mer är 30 års lobbyverksamhet. Nationalparken kännetecknas mest av den berömda Lapporten som karaktäriserar ingången till vidsträckt vildmark och den norra fjällvärlden. Både under sommaren och vintern kan du vandra eller skida genom dalen på Kungsleden, och kanske ta det gröna eller vita bandet? Här finns Skandinaviens största fjällsjö, mäktiga vattenfall och fjällen runtomkring Abiskodalen är klädda av fjällbjörkar och blomstrade fjällängar. 

Sonfjället Nationalpark

Sonfjället Nationalpark ligger i Härjedalen och reser sig ståtligt över omkringliggande skog och Ljusnan som rinner nedanför. Toppen ligger på 1278 meter och är förvånansvärt snabb att ta sig upp på trots den branta stigningen, men håll dig till stigen. Det är egentligen är det Sododalen man ska ha som mål för sin vandring eller skidtur, dalen är en djup skreva som omsluts av hela berget. Området sägs vara väldigt Björntätt, så håll utkik. Det finns häftiga välbevarade geologiska former så kallade skvalrännor, skapade av vatten från inlandsisens avsmältning. Old Rasmus, en av världens äldsta levande trädkloner (minst 9 5 00 år gammal) finns på Sonfjället.

Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet ligger i Bohuslän i Västra Götaland, den invigdes 9 september 2009 och tillhör en av de senaste inrättade nationalparken men är den första för havet, parken består nämligen bara av 2% land.

Kosterhavet betecknas som Sveriges artrikaste havsområde med sina 6000 olika alger och djur under vattenytan, i parken finner vi även Sveriges enda kallvattenkorallrev. Det finns många entréer in i parken och många sätt att uppleva parken på, du kan snorkla, simma, fiska, paddla kajak, åka på båttur eller gå i land på en holme eller Valfjäll och gör en topptur.

Sarek nationalpark

Sareks Nationalpark ligger Jokkmokks kommun i Lappland, är den mest dramatiska och storslagna nationalparken av dem alla, parken är ett högalpint område med fjäll över 2000 meter och nästan 100 glaciärer. Det är inte den lättaste parken att vandra eller ta sig fram i för den ovana vandraren. Dalgångarna består av ett deltalandskap med massor av vindlande bäckar som ansluter till Sareks pulsåder Ráhpaädno. Nationalparken är även känd för sitt djurliv, de stora älgarna, renarna och de många rovdjuren. Området har präglats av inlandsisen och Sarek är en del av världsarvet Laponia.

Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark ligger mellan sjöarna Vättern och Vänern, på gränsen mellan landskapen Västergötland och Närke. Det unika med nationalparken är vildmarkskänslan, de djupa sjöarna, vilda orörda skogarna och de gigantiska stenblocken. Stenblocken i sig utgör en naturlek lekplats, här finns med grottor i olika storlekar med hög trollkänsla, nämligen Stenkällan och stora och lilla trollkyrkan. Det finns runt 3,5 mil leder i nationalparken med för alla åldrar och viljor.

Fulufjället Nationalpark

Fulufjället Nationalpark ligger i Dalarna i närheten av Idre och Särna. I parken finner vi Sveriges högsta vattenfall Njupeskär på hela 93 meter. Under årtusenden har mängder med vatten bildat en klyfta. Ljudet från fallet är öronbedövande och skapar en dimma i dalgången vilket i sin tur gynnar lavar & mossor. Under december-mars är det tillåtet att isklättra på fallet. Fulufjällets Nationalpark är unikt på det viset att det kantas av branta bergväggar vilket bildar en platå, detta gör att inga renar tar sig upp och kan beta vilket på så sätt gynnar ytterligare mossor och lavar som växer där. På fjället kan du även besöka Värdens äldsta träd ”Old Tjikko” på 9550 år. Det finns en del turer både vid vattenfallet och på fjället, det är nämligen en fantastisk utsikt från toppen. Läs mer om Fulufjället.

Skapa en bucket list redan idag!

På den nystartade plattformen Humbo.com kan du hitta hundra tusentals platser runt om i världen, allt presenterat med inspirerande bilder och turistinformation. Du skapar enkelt din egen bucket list och håller koll på dina resor med hjälp av Din karta där du kan pina alla platser du besökt.