Det finns sju olika utbildningar att välja mellan vid Högskolan på Åland, från sjökapten till Hospitality Management. Högskolans två byggnader ligger nära hamnen, centralt i Mariehamn. Skolan ligger nära det mesta faktiskt, shopping, kultur, restauranger och muséer. Omgivningen är pittoresk och havet alltid närvarande.
Sjöfart, IT, teknik, företagsekonomi, vård och Hospitality Management är områdena för Högskolan på Ålands utbildningar. Man kan även läsa enskilda kurser vid Öppna högskolan. Utbildningarna har gott renommé, följer internationell lagstiftning och är väl förankrade i det åländska näringslivet.
Familjär atmosfär
Känslan på högskolan är familjär och man jobbar med mindre grupper för att kunna ge studenterna bra handledning och stöd. Alla utbildningar har minst 20 veckors praktik och Högskolan på Åland har internationella samarbeten för att studenterna ska kunna tillgodose sig erfarenheter från hela världen under studietiden.
– Över hälften av våra studenter gör sin praktik utomlands. Vårt samarbete med ett 80-tal partnerhögskolor öppnar massor av internationella möjligheter för studenterna, berättar Emmy Karlsson, sjöfartskoordinator på sjöfartsakademin vid Högskolan på Åland.
Studera på en ö med nära till hela världen
Ungefär 30 % av eleverna som studerar här är från Sverige, 30 % kommer från Finland och 40 % är från Åland. Fördelen med Åland är att det är goda förbindelser till närliggande storstäder som Helsingfors, Åbo och Stockholm med båt och flyg.
– Man tar sig enkelt ut i världen härifrån. Man kan flyga hem på morgonen och vara tillbaka dagen efter. Det tar inte mer än en timme till Stockholm och Helsingfors, berättar Emmy.
Praktiska detaljer om att studera på Åland
I de flesta städer är boendefrågan en svår nöt att knäcka. Så är det inte i Mariehamn. Här hittar man lätt bostad och avstånden är så korta så det går att cykla i princip överallt. Studentkåren SKÅHLA arrangerar aktiviteter för att öka sammanhållningen bland studerande och aktivera dem även utanför föreläsningarna. Föreningslivet är rikt även utanför högskolan och här finns allt från ridsport- och teater- till curling- och innebandyföreningar.
Anton – studerar till sjökapten
Varför valde du att studera på Högskolan på Åland?
Jag läste på sjöfartsgymnasiet och jobbade några år som matros. Under den tiden blev jag rekommenderad just Högskolan på Åland eftersom jag vill studera till sjökapten.
Vad är det bästa med Högskolan på Åland?
Jag gillar att skolan är lite mindre och stämningen familjär. Man får bra kontakt med andra studenter, lärarna och näringslivet här på Åland. Att ha den kontakten med näringslivet känns extra viktig eftersom det kan leda till jobb när man har tagit examen.
Varför är Högskolan på Åland bra om man vill bli Sjökapten?
Lärarna har lång erfarenhet från arbetslivet och ett bra kontaktnät. Sen tycker jag det är bra att skolan har ett eget fartyg som vi använder och en simulator för sjöfart.
Sejaf – studerar Hospitality Management
Varför valde du att studera på Högskolan på Åland?
Det var egentligen en slump. Jag visste att jag ville studera Hospitality Management, men hittade ingen skola som stod ut och som kändes unik, så jag började googla. Och då dök Högskolan på Åland upp. Efter att jag besökt skolan kändes det rätt och jag hade turen att komma in.
Hur är studentlivet på Åland?
Man umgås mycket med varandra, tränar, bowlar, går ut och äter eller på bio till exempel. Om man gillar sport finns mycket att göra här! Jag är med i studentkåren och vi anordnar flera saker i månaden. Nu snart ska vi på en kryssning allihop till exempel.
På vilket sätt ger utbildningen dig en bra grund för framtiden?
Utbildningen blandar teori med praktik och det känns viktigt. Att skolan har samarbeten utomlands gör att man får kontakter och kan göra praktik i hela världen. Jag gjorde min praktik på Bali!
Högskolan på Ålands utbildningar
Elektroteknik, 240 sp
Företagsekonomi, 210 sp
Hospitality Management, 210 sp
Informationsteknik, 210/240 sp
Maskinteknik, 240 sp
Sjukskötare, 210 sp
Sjökapten, 270 sp
Examen är giltig i hela Europa, även för antagning till högre utbildning.
Läs mer om utbildningarna:
www.ha.ax