Vill du åka tåg genom Sverige? Här är en av de vackraste sträckornaHar du någon gång drömt om att semestra i Sverige? Med Inlandsbanan åker du enkelt och bekvämt från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Det är en 130 mil lång upplevelse som står skriven på många bucketlistor.

Vacker natur, orörd vildmark, glittrande sjöar, porlande bäckar, stolta tallar och vilda djur. För den som vill vässa till semestern på hemmaplan har Sverige en hel del guldkorn. Inlandsbanan tar dig 130 mil från söder till norr och genom Värmland, Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Jämtland, Ångermanland och Lappland.
– Intresset för att resa inom Sverige växer explosionsartat. Inte minst märker vi av en ökad trend mot att välja "slow-travel", där du reser enkelt, långsamt och verkligen kopplar av och njuter, säger Elena Jönsson från Destination Inlandsbanan.

Vill du också uppleva Inlandsbanan? Boka din biljett till sommarens äventyr här!

”Resa för alla sinnen”
Med ett Inlandsbanekort kan du under 14 dagar resa längs Inlandsbanan, från Kristinehamn eller Mora och upp till Gällivare i Lappland. Det passar den som vill ha friheten att lägga upp planen för sin resa själv, oavsett om det är att stanna till längs banan för att vandra, cykla eller fiska, gå på några av de närliggande festivalerna eller uppleva det rika kulturlivet. Dessutom passerar du Polcirkeln och får uppleva midnattsljuset. Äventyren som väntar är många, menar Elena.
– Det är verkligen en resa som passar den som vill vara aktiv men passar även äldre och pensionärer som vill komma ut i landet och njuta av lokala delikatesser, uppleva den rika kulturen och sträckans stillhet och tystnad med sina magiska vyer och friska luft, säger Elena Jönsson.

Inlandsbanan har även en rad färdiga paketresor. Här hittar du alla!

Ombord på tåget finns kunniga tågvärdar som guidar dig genom de omgivningar du färdas genom medan du njuter av den ekologiska fika som finns ombord – samtidigt som du kan lägga in en matbeställning inför den lokala rätt som väntar härnäst. 

”På sin bucketlist”
Vidare berättar Elena att resenärerna som väljer att resa längs Inlandsbanan är i alla åldrar och kommer dels från Sverige – men en fjärdedel kommer från utlandet och länder som USA, Tyskland, Holland och Japan.
– Det är många från jordens alla hörn som har resan på sin bucketlist. Det är verkligen något som många vill göra en gång i livet, avslutar Elena Jönsson.

En resa längs Inlandsbanan tar minst två dagar enkel väg och går genom 130 mil och sju olika landskap: Värmland, Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Jämtland, Ångermanland och Lappland.

Längs inlandsbanan kan du välja till paketresor fyllda med unika reseupplevelser, men du kan också välja att resa med enkelbiljetter - eller varför inte köpa ett inlandsbanekort om du vill tågluffa?

Priset för ett inlandsbanekort är 1 995 kronor. Två barn upp till och med 15 år reser gratis i vuxens sällskap. Ungdomar mellan 16 och 25 år får 25 procent rabatt och pensionärer för 10 procent rabatt.

Här kan du köpa ditt inlandsbanekort