Idun fick cancer i tidiga tonåren, något som inneburit en stor psykisk påfrestning och sömnproblem som hon lever med än idag, 24 år gammal. Stödet från sjukvården uteblev och det var här Ung Cancer kom att få en livsviktig betydelse för henne.
– Jag hade behövt någon som fångade upp mig efteråt. Men jag fick aldrig frågan. Istället fick jag hitta stöd själv, berättar Idun.
Varje år får över 800 av Sveriges unga vuxna mellan 16 till 30 år ett cancerbesked. Men trots att utsikterna för att överleva är goda betyder inte det att livet blir som det en gång var när sjukdomshistorien är över. Detta hände Idun, som 2007 drabbades av akut lymfatisk leukemi. Hon var 13 år och hade precis börjat sjuan och under två år behandlades hon för sjukdomen. Behandlingstiden har hon själv svårt att minnas och det svåraste har faktiskt varit tiden efter behandlingarna, som lett till psykiska påfrestningar och sömnproblem som Idun lider av än idag. Trots hennes unga ålder och de problem hon haft fick hon aldrig den hjälp hon behövde från sjukvården. Idun är inte ensam. Faktum är att 40 procent av Ung Cancers medlemmar inte får erbjudande om professionellt samtalsstöd i samband med eller efter sjukdomen, trots att de skulle velat det. Något organisationen uppger i rapporten “De unga bakom cancern” som som släpptes i januari i år.
– Trots att jag upplevt mycket psykiska påfrestningar efter sjukdomen känner jag inte att jag får det stöd jag behöver från sjukvården. Jag behövde någon som fångade upp mig efteråt – som kunde hjälpa mig att hitta tillbaka till mig själv. Men jag fick aldrig frågan.
Bli månadsgivare på ungcancer.se – klicka här!
"Sätter djupa spår"
Unga vuxna kämpar för att få en diagnos, går igenom tunga behandlingar utan någon att dela upplevelsen med och samhällets skyddsnät är otillräckligt. Visst, det går att bli cancerfri – men att drabbas av sjukdomen eller tvingas se på när någon du älskar drabbas av cancer sätter djupa spår, beskriver Ung Cancers generalsekreterare Emma Tonnes.
Stödet Idun sökte efter, och som hon inte fick från sjukvården, fann hon istället hos Ung Cancer som hjälpt henne med både samtalsstöd och att hitta andra unga vuxna i liknande situation. Sjukdomen gjorde att hon kände sig ensam och isolerad, i en ålder som redan är extra känslig. Att försöka hitta tillbaka till sig själv och sitt självförtroende uppger hon varit en utmaning.
– Det har varit extremt viktigt för mig att ha någon att tala med. Här har Ung Cancer hjälpt mig och hjälper mig fortfarande så mycket. Jag har genom Ung Cancer fått träffa en psykolog och fått stöd till att börja träna. Livsviktiga redskap för att kunna hitta tillbaka till mig själv efter cancern.
Vill du stötta ungcancer.se? Det är enkelt. Klicka här för att bli månadsgivare!
Ger samtalsstöd och ekonomiskt stöd
Ung Cancer finns till för unga vuxna som själva drabbats av eller lever nära någon som drabbats av cancer. Medlemmarna är mellan 16 till 30 år gamla och medlemskapet är helt avgiftsfritt. Alla medlemmar får psykosocialt stöd för att fylla ut det gap som finns mellan livet på sjukhuset, och livet utanför.
– Vi ser till att unga vuxna som drabbas av cancer får ett professionellt samtalsstöd, både drabbade och närstående. Vi erbjuder ekonomiskt stöd till de som på grund av cancern har svårt att få ihop ekonomin, men vi stöttar också våra medlemmar i sin rehabilitering och vill underlätta för dem att komma vidare i livet, avslutar Emma Tonnes.
Genom att bli månadsgivare hos Ung Cancer ser du till att ingen ung vuxen behöver gå igenom cancerresan ensam och att vi finns i en tid när det behövs som mest och samhället sviker. Bli månadsgivare på ungcancer.se idag!
Information om Ung Cancer:
Ung Cancer är en ideell medlemsorganisation som stöttar alla de unga vuxna som tvingas leva med eller nära cancer. Ung Cancer finns när marken skakar och allt förändras. Vi finns där, varje steg på vägen genom att ge psykosocialt stöd, skapa mötesplatser och möjligheter till gemenskap i en tid då det är lätt att känna sig ensammast i världen. Vi ger ekonomiskt stöd till de som på grund av cancern har svårt att få ekonomin att gå ihop och stöttar våra medlemmar i sin rehabilitering och skapar vägar vidare.
Vi informerar också om unga vuxna cancerberörda för att bekämpa fördomar, minska rädsla och inspirera till förändring - och debatterar frågor som berör vår målgrupp för att nå förändring i vården och i samhället.
Genom att bli månadsgivare hos Ung Cancer ser du till att ingen ung vuxen behöver gå igenom cancerresan ensam och att vi finns i en tid när det behövs som mest och samhället sviker.