Längdskidåkning är den hetaste trenden i vintersverigeSverige är ett av de länder med störst fascination för längdskidåkning i världen. Vi har också flest framstående längdskidåkare och på senare år har längdskidåkningen gått från att vara en aktivitet för fjällnördar och norrlänningar till att omfamnas av hela det svenska folket. Alla vill stå på starten till något av Vasaloppen och mängder av folk vallfärdar till de spår som erbjuds i landets storstadsregioner. Inte minst i fjällen ser man en kraftig ökning för längdskidåkning där allt fler väljer att kombinera flera olika skidaktiviteter under sin fjällsemester.

När det nu börjar närma sig vinter är vi många som ser fram emot att snart få valla skidorna och komma igång med årets träning. För dig som vill komma igång med längdskidåkning har Visit Fjällen listat fem tips:

 • Se över din utrustning och hyr om grejerna inte funkar. Att åka längdskidor med dåligt fäste är som att simma motströms eller springa i brant uppförsbacke, dessutom helt i onödan så till att du har skidor anpassade för din vikt och längd.
 • Ta en lektion. Allt blir roligare när man kan det, likaså längdskidåkning. Ett par lektioner är väl investerade pengar.
 • Åk på läger. Att ägna ett par dagar i frisk luft på annan ort innebär både att du verkligen får tid att träna men du får också lite avkoppling och passa på att skäm bort dig med god mat också.
 • Ta med kollegorna och kombinera ett par dagar i spåret med kreativa möten i fjällmiljö. När man kombinerar fysisk aktivitet med möten i nya miljöer händer det något med kreativiteten, samla kollegorna och boka en konferens i fjällen.
  • Vemdalen är en av Sveriges största fjälldestinationer med ett stort utbud av längdspår och turleder, här går också ett av Sveriges största längdlopp ”Åk en mil Vinn en bil” med ca 2000 deltagare. Här kan du läsa mer om konferens och skidåkning i Vemdalen.

  • Sälen och Vasaloppsspåret är ju tveklöst Sveriges mest klassiska längdspårdragning. Anmäl kollegorna till Vasastaffetten eller något annat av de roliga loppen under Vasaloppets vintervecka.
  • Lofsdalen är en liten pärla i Härjedalsfjällen. Här finns riktigt bra spår, gemytlig miljö och självklart utrustning att hyra.
  • Jämtlandstriangeln. Att ta med kollegorna på en riktig strapats som exempelvis de 47 kilometrarna runt Jämtlandstriangeln kräver samarbete och bygger teamet starkare. Läs mer om Jämtlandstriangeln.

Läs mer om längdskidåkning på visitfjällen.se