Lista: Här är expertens 4 supertips inför Vätternrundan

Står något av Vätternrundans lopp på din bucketlist för 2019? Oavsett om det är Vätternrundan 300 km, Halvvättern, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km eller MTB-Vättern är det dags att signa upp sig nu. Här delar Pierre Henriksson från Vätternrundan med sig av sina bästa tips – fram till loppdagen.

Vätternrundan, med start och mål i Motala, bjuder på 300 km cykling runt Vättern. Sedan det första loppet 1966 har det blivit ett måste för cyklister världen över som årligen lockar närmare 23 000 cyklister, medan hela Cykelveckan totalt lockar omkring 37 000. Sedan starten har även fler lopp tillkommit, bland annat Halvvättern på 150 kilometer i vacker vätterbygd – och senast Tjejvättern på 100 kilometer som riktar sig, liksom namnet antyder, till tjejer.
– Många börjar med att cykla 100 kilometer för att sen testa 150 kilometer och slutligen 300 kilometer. Man steppar upp sakta, säger Pierre Henriksson från Vätternrundan.

Läs mer om Vätternrundans alla lopp och anmäl dig här!

Men mäktiga vyer ställer stora krav på den som planerar att titulera sig cyklist under något av loppen. Här delar Pierre Henriksson med sig av tips och tricks från i dag – fram till loppdagen:

1. Träna smart – och öka långsamt
Träningsprogrammen till Vätternrundan är många och en rekommendation är att du bör ha cyklat 100 mil innan du gör dig redo för startsignalen. Det viktigaste är dock att du har en kontinuitet i din träning – och att du är van vid att cykla långt. Träna längre och lugnare på helger, och kort och intensivt under veckorna.

2. Lär dig prata klungans språk
Att cykla nära andra cyklister i en klunga och i höga hastigheter är kul. Men det kräver att du kan slappna av, undvika hastiga rörelser och samtidigt cykla lugnt. Att kommunicera med cyklister i klungan är också ett stort plus för att undvika oönskade incidenter.

3. Shoppa rätt prylar
Ringklocka, broms och en godkänd cykelhjälm är en självklarhet. Men vad kan du skippa och vad behöver du – på riktigt? Har du ett par cykelbyxor med vaddering och hängslen och handskar kommer din cykelrunda utan tvekan att bli behagligare.

4. Ta hjälp av www!
Det finns flera olika hemsidor, poddar och facebookgrupper som delar med sig av allt från tips till inspiration och guider. Skriv ner vatternrundan.se och cykla.se och missa inte podden och facebookgruppen Hjälp! Jag ska cykla Vättern!

Är du fortfarande osäker på om du fixar något av Vätternrundans lopp? Lugn. I fjol hade Vätternrundan 100 km premiär – ett lopp där man får använda sig av elcykel. Det är ett lopp som återkommer även i år.
– Det har inte funnits ett lopp för män som varit på mindre än 150 kilometer. Här har vi sett en efterfrågan. Men vi vill också få fler att välja cykel som transportmedel, inte minst för miljön. Kan vi som ambassadörer påverka det och även få fler att genomföra loppet med en elcykel kanske vi också kan få fler att ta sin vanliga cykel nästa gång, avslutar Pierre Henriksson.

Vill du anmäla dig till något av årets lopp? Klicka här!