Så enkelt är det att få effektivt psykologstöd – med Dialog24

När Lisa, 30, behövde söka psykologstöd för ångest valde hon att testa appen Dialog24. Hon blev positivt överraskad över hur smidigt det var.

– Det funkar jättebra för mig. Nu är det mycket lättare att komma i kontakt med en psykolog samtidigt som behandlingen håller hög kvalitet, säger hon om den digitala vården.

Lisa (inte hennes riktiga namn) har haft ångest hela sitt liv. När hon nyligen i samband med tillväxt i familjen kom in i en stressig fas blev det värre. Hon insåg att hon behövde söka psykologhjälp. Men hennes erfarenhet är inte den bästa.

– I tjugoårsåldern gick jag i flera år på behandling hos en psykolog i privat regi. Jag upplevde att det både var för omständigt och dyrt, säger Lisa.

Via en annons på sociala medier fick hon vetskap om Dialog24, digital vård genom så kallad telemedicin. Med en app får man träffa en psykolog via videosamtal. När man laddat ner appen och loggat in med mobilt bank-id får man svara på några korta frågor innan man ges möjlighet att boka en tid som passar.

– Det var jätteenkelt och jag blev positivt överraskad. Det finns massor med tider att välja på, även på kvällar och helger, säger Lisa.

Är du i behov av psykologstöd? Klicka här 

Kort väntetid

Oftast får man tid redan samma dag, istället för att vänta i flera veckor, som ofta är vanligt vid traditionella besök på en mottagning.

Alla psykologer som arbetar via Dialog24 är erfarna och har stor rutin. Ett besök kostar 100 kronor och då tjänsten är ansluten till landstinget gäller även frikort.

– Den behandling jag har fått via Dialog24 håller mycket hög kvalitet och själva tjänsten är väldigt smidig, säger Lisa.

Shervin Bastansiar är operativ chef på Dialog24. Han berättar att han och hans team såg att det finns ett enormt behov av hjälp med psykisk ohälsa. De ville erbjuda en tjänst som var både enkel, smidig och som håller hög kvalitet.

– Vi ser att det är ett folkhälsoproblem. En stor del av alla sjukskrivningar i dag beror på psykisk ohälsa. Vården ska vara tillgänglig för alla, oavsett livssituation. Att kunna få psykologstöd i sitt eget hem gör att många känner sig mer mottagliga och närvarande eftersom de inte måste rusa i väg till nästa aktivitet direkt efteråt. Här kan vår app verkligen underlätta vardagen, säger Shervin Bastansiar.

Intresserad av Dialog24? Läs mer här

Passar flera diagnoser

Dialog24 passar de som har lättare ångest och depression, social fobi, är i sorg eller kris, stressad eller har sömnproblem. Däremot är tjänsten inte lämplig för personer med större psykiska problem eller som behöver medicinering.

Appen fungerar väldigt bra för de som har svårigheter att komma ut eller har svårt att få livspusslet att gå ihop. För Lisa var detta den största fördelen.

– Jag har ett litet barn hemma så jag har ganska svårt att komma iväg till vårdcentralens tider 8 till 17. Nu kan jag träffa min psykolog hemifrån soffan när det funkar för mig. Jag skulle verkligen rekommendera Dialog24 till andra. Det är en bra lösning i dagens samhälle då människor har olika livssituationer, säger hon.

Lever du med lättare stress, ångest eller depression? Klicka här

Psykisk ohälsa är dessvärre ett av de största folkhälsoproblemen i landet. En stor andel av sjukskrivningarna sker på grund av psykisk ohälsa, men tyvärr är inte hjälpen lika tillgänglig för alla.

Vår vision är att hjälpen ska finnas tillgänglig för alla – på samma villkor. Det gäller oavsett avstånd till närmsta mottagning, ekonomiska möjligheter eller om det är svårt att finna tid. Våra psykologer är kopplade till landstinget vilket gör att vi har möjlighet att erbjuda ett besök för 100 kr. På Dialog24 gäller högkostnadsskyddet vilket innebär att ditt besök inte kostar dig någonting, om du har ett frikort.