Problem med torra och trötta ögon blir allt vanligare – men det finns lösningar

Torr luft och dagligt användande av mobil och datorskärm kan få dina ögon att kännas grusiga och torra. Studier visar att torra och trötta ögon är ett växande problem som ofta kan ha en dold orsak.  Få vet om att hela 86 procent av personer som har problem med torra ögon har en brist på lipider i tårfilmen. 

– Det många inte vet är att en majoritet av personer med torra ögon har en nedsatt funktion i de så kallade meibomska körtlarna som sitter i ögonlockskanten och smörjer ögonen med fett. Detta leder till att tårfilmen inte håller den kvalitet som krävs och spricker upp för tidigt mellan blinkningarna, vilket är fallet med torra ögon. Då hjälper det inte med vanliga ögondroppar som endast tillför fukt utan man behöver en variant med lipider i, säger Charlotte Dalin, Nordic Marketing Manager & Product Manager Pharma, på Bausch&Lomb.

Men det finns lösningar. Bausch & Lomb tillhandahåller den kombinerade ögondroppen Oxyal Triple Action – en ögondroppe som tillför ögat både fukt och viktiga lipidkomponenter som hjälper till att lindra ögon som har ett instabilt lipidlager. Instabiliteten innebär att ögonen har svårt att behålla tårvätskan och kan ge symptom som trötta, svidande och skavande ögon samt känslighet för starkt ljus och suddig syn. 

Annette fick lindring
Vill man ta reda på om man har torra ögon kan man nu besöka Apoteket och bland annat testa sin tårfilm. Denna möjlighet finns på hittills två butiker i Sverige. 

Annette Andskar, 58, arbetar på kontor och spenderar större delen av sina arbetsdagar framför en datorskärm. Trötta och grusiga ögon har länge varit ett problem som vanliga ögondroppar inte hjälpt mot. Annette bestämde sig därför att besöka Apoteket i Täby Centrum för att göra en torra-ögon-analys.  

– På Apoteket kollade de mina kanaler som sitter innanför ögonlocket och förklarade att ett problem ofta är att man blinkar för sällan när man sitter framför en dator eller mobil och koncentrerar sig. Det gör att filmen som skyddar ögat tunnas ut, förklarar Annette. 

Testet på Apoteket börjar med en dialog kring synhälsa och torra ögon, man får sedan titta in i en maskin samtidigt som man försöker undvika att blinka så länge man kan. Resultatet laddas sedan in i en dator som berättar vilka eventuella problem och brister som finns i ögat. 

– De kunde se att mina fettkanaler som sitter vid ögonfranskanten var igentäppta. Rådet jag fick var att rengöra franskanten kontinuerligt och sedan använda bra ögondroppar som tillsätter lipider morgon och kväll. Jag fick reda på massor av saker om mina ögon som jag inte hade en aning om vilket var spännande. Jag tror att det är många fler som behöver samma sak och som verkligen kan hjälpas av det här testet. 

Lösning för trötta ögon dygnet runt
Ögondroppen Oxyal Triple Action innehåller hyaluronsyra, karbomer och lipidkomponenter som hjälper till att stärka tårfilmens alla tre lager: mucinlagret, vätskelagret och lipidlagret. Ögondropparna ger både omedelbar och långvarig lindring. Genom att använda droppar morgon och kväll ger man ögat lindring dygnet runt. Oxyal Triple Action ögondroppar är skonsamma mot ögonen då de är fria från konserveringsmedel. De kan användas varje dag så ofta man själv önskar. Bär man linser ska dessa tas ut innan applicering, vänta sedan 15 minuter innan linserna sätts i.

– Ögat får stå ut med mycket under en dag och för att ge ögonen en vårdande behandling under natten också så kan man med fördel kombinera med  Oxyal Care Gel nattetid – en gel som innehåller både karbomer och dexpanthenol. Gelen appliceras 15 minuter innan  sänggående och bidrar till en uppfriskande och skyddande effekt på ögat. På så vis får man en komplett lösning för torra och trötta ögon dag och natt, förklarar Charlotte Dalin på Bausch&Lomb.