Rengör och behandla din trall med äkta överfettad såpa

Att ta hand om trädäcket behöver varken vara svårt, dyrt eller innebära starka kemikalier. Med VästerbottensSåpa räcker det med en enda produkt för att rengöra, behandla och skapa en sammetslen yta – ett val lika bra för dig som för naturen.

En vacker uteplats blir snabbt familjens favoritplats under både vår, sommar och tidig höst. Men många ytbehandlingsprodukter kan innehålla hormonstörande ämnen, lösningsmedel och andra kemikalier. Med VästerbottensSåpa är problemet ett minne blott – och resultatet blir alltid av det bättre slaget.

– Det bästa med vår såpa är enkelheten och känslan den ger. Du får en härlig yta samtidigt som du värnar om miljön och din hälsa, säger Magnus Idenfors, fabrikschef på VästerbottensSåpa.

Såpan är biologiskt nedbrytbar, helt naturlig och helt säker att använda i trädgården. Det betyder att det är helt ofarligt även om vattnet efter skurningen rinner ner i rabatterna eller morotslandet.

Dessutom ger såpan en mjuk och behaglig yta som både fötter och tassar trivs på. Magnus förklarar även att känslan av att gå barfota på en såpad trall enkelt kan beskrivas som att ”gå på sammet”.

– För varje skurning blir resultatet bara bättre och bättre, enligt skurgolvsprincipen.

Få 15% på allt hos VästerbottensSåpas hemsida – ange koden SOMMAR15 (giltig t.o.m sista april 2025)

En enda produkt – både rengör och behandlar
Då såpan är överfettad fungerar den både som effektiv rengöring och behandling i ett. Till skillnad från många andra produkter krävs alltså inga separata medel för rengöring och ytbehandling.

– Du använder samma produkt genom hela processen. Det sparar både tid, pengar och miljö, förklarar han.

Resultatet blir en matt, len yta där pollen, damm och smuts inte fastnar lika lätt. Dessutom låter såpan trallen gråna naturligt.

Läs mer och beställ VästerbottensSåpa här

Så här enkelt är det att såpskura trallen
Det är enkelt att komma igång med VästerbottensSåpa. Följ dessa steg för en perfekt sommartrall:

1. Börja med att sopa bort löst skräp från trallen.

2. Rengör:
Blanda 1 dl VästerbottensSåpa i 10 liter varmt vatten i en skurhink. Skura sedan trallen med en levang, en skurborste på skaft. Om trallen är mycket smutsig, tillsätt mer såpa.

3. Behandla:
Använd nu kallt vatten och blanda 1 liter såpa med 10 liter vatten. Applicera med en mjuk borste eller levang med trasa. Låt torka. För varje behandling blir resultatet ännu lenare och finare.

– Man behöver inte låta trallen torka mellan rengöring och behandling, men det kan vara bra att låta ytan torka emellanåt för att se resultatet och avgöra om man vill behandla ett varv till, säger Magnus.

Hur mycket såpa som går åt kan variera beroende på träslag. En torr, porös trall av exempelvis furu behöver mer såpa än en hårdare trall av lärk. En tumregel är att känna med handen efter varje skurning: vill du ha en ännu lenare och mer behandlad yta – skura igen.

Därför ska du välja såpa framför olja
Den eviga frågan är om trallen ska oljas eller såpas. Många oljor ger ett mörkare resultat och kan innehålla kemikalier som är svåra att identifiera.

– Med olja måste man alltid vara vaksam och läsa noga vad produkten innehåller. Såpan är helt naturlig, fri från kemikalier och biologiskt nedbrytbar, vilket gör valet enkelt om du prioriterar miljön och hälsan hos familjen, säger han.

Såpan ger ett matt, vackert resultat och låter träet åldras med stil. En såpad trall blir dessutom lätt att underhålla år efter år och den matta ytan drar inte åt sig pollen och annat damm:

– Resultatet blir bättre för varje säsong, avslutar Magnus.

Västerbottenssåpas historia började på 1920-talet, när gammelfarmor Fredrika gjorde sin egen fina såpa hemma på gården i Hornsjö, Vilhelmina.
Tre generationer senare lever Fredrikas arv av att leva hållbart, sparsamt och att återanvända, vidare i familjen. Dock i en modern version, anpassad till den tid vi lever i idag.
Vår såpa med utgångspunkt i Fredrikas recept har fått en förpackning, etikett och ett namn - Västerbottenssåpa.

Victor Christophe

Learn More →