Spenderar du mycket tid online? Här är 10 tips för ökad internetsäkerhet

Teknikens utveckling fullkomligt rusar fram och allt fler spenderar mer tid på nätet. Det finns många fördelar med utvecklingen, men tyvärr leder  det även till att bedragare och så kallade hackare ges fler möjligheter att begå brott. Som tur är finns det enkla tillvägagångssätt som kan minska riskerna för olika typer av cyberattacker, och dessa kan du ta del av i denna artikel.

Vanliga hot och faror på internet

Innan vi går in på säkerhetstipsen är det viktigt att känna till de vanligaste farorna online, och vad du behöver se upp för. Phishing är exempelvis ett av de vanligaste sätten för hackare att få tillgång till privat och känslig information. Det kan exempelvis handla om att du lämnar ut bankinformation och att de därmed kan komma åt dina pengar, eller att dina lösenord läcker och att de på så vis kan få tillgång till dina konton och den data som finns på dem. 

 

Förutom phishing är det viktigt att känna till begrepp som ransomware och skadlig kod, då dessa går ut på att hackare tar kontroll över ens data eller skadar särskilda program eller system. På så vis får de makt att orsaka förödande konsekvenser för både privatpersoner och företag.

10 tips för ökad säkerhet online

Nu undrar du kanske vad du kan göra för att undvika dessa hot och faror. Nedan listar vi 10 konkreta tips på åtgärder som alla kan använda för att öka säkerheten online, vare sig du surfar på nätet eller streamar videor.

  1. Lösenord

Välj starka och unika lösenord, och använd olika för varje konto och system. Byt även lösenord regelbundet, framför allt om du har fått en varning om att ditt lösenord kan ha läckts ut.

  1. Inloggning och konton

Många hemsidor och sociala medier erbjuder multifaktorautentisering, vilket avsevärt kan öka säkerheten för dina konton. Då skyddas kontot nämligen av fler säkerhetslager än bara av ett lösenord.

  1. Använd en VPN

En VPN erbjuder ett bra cyberskydd för personer online, då en bra VPN exempelvis kan skanna efter malware i nedladdningar, blockera spårare och suspekta annonser och varna om läckta uppgifter. Vissa premiumalternativ erbjuder dessutom extra funktioner, som varnar om riskfyllda webbsidor eller filer.

  1. Streama via IPTV

Det är inte konstigt om du läser denna punkt och ställer dig frågan: "Vad är IPTV?” IPTV (internet protocol television) är nämligen ett relativt nytt men utmärkt alternativ till vanliga tv-tjänster. Den levererar tv-innehåll genom internet istället för via kabel eller satellit. Skillnaden mellan IPTV och annan videostreaming på internet är att IPTV har fler säkerhetsoptimeringar som garanterar en trygg och störningsfri tittarupplevelse. Det är alltså perfekt för dig som vill vara säker online, men samtidigt ta del av mycket videoinnehåll.

  1.  Nedladdningar

Ett vanligt trick för hackare är att få dig att ladda ner malware, vilket kan skada både dig och din enhet. Var därför försiktig med vad du laddar ner, och undvik att ladda ner sådant som du inte absolut behöver. Videoinnehåll är exempelvis enklare att få tillgång till via IPTV.

  1. Uppdateringar

Oavsett vilken enhet du använder kommer du ibland att få en rekommendation om att uppdatera den. Det är bra att följa denna rekommendation, då en del uppdateringar inkluderar förbättrade säkerhetsfunktioner.

  1. Länkar

Du har säkert sett att vissa e-postmeddelanden eller hemsidor innehåller länkar som ser opålitliga ut, och dessa bör du undvika. Phishing-attacker sker ofta genom misstänkta länkar.

  1. Hemsidor

Det finns tecken på att vissa hemsidor inte är pålitliga, och då bör du undvika dem. Några exempel är att de innehåller felstavningar, är proppade med reklamannonser, och inte erbjuder legitima betalningsalternativ. Se även upp för webbadresser som börjar med ”HTTP” snarare än ”HTTPS”, då det är en tydlig säkerhetsindikation.

  1. Säkerhetskopior

En viktig åtgärd för onlinesäkerheten är att ha säkerhetskopior på all din data. På så sätt kan system och konton snabbt återställas om ett intrång skulle ske.

  1. Sekretessinställningar

Många, även pålitliga webbsidor vill ha så mycket information från dig som möjligt, men du kan själv välja hur mycket information du vill ge. Dubbelkolla därför sekretessinställningarna på de webbplatser du använder och begränsa informationen för att öka din egen säkerhet.

Slutsats

Som slutsats kan vi konstatera att det finns flera faror online, och att alla internetanvändare behöver vara vaksamma. Det är dock också viktigt att komma ihåg att du kan vidta åtgärder för att minska riskerna och på så sätt kunna dra fördelar av internet och streamingtjänster utan att behöva vara rädd för hackare och andra onda krafter.

Victor Christophe

Learn More →