Svensk färs fixar biffen utan tillsatser

Många vill äta nyttigare och mer klimatsmart utan att nödvändigtvis lämna köttet helt. Det berättar Victoria Tham på Färsodlarna, och konstaterar att deras svenskodlade vegofärs är lika god att blanda ut med vanlig köttfärs som att äta i sin helhet. 
– Vi vill att det ska vara enkelt att äta gott, nyttigt och klimatsmart utan att behöva kompromissa med sin livskvalitet, säger hon. 

Allt fler förändrar sin livsstil för att må bättre och vara snällare mot vår planet. Köttkonsumtion har länge diskuterats och medan många förespråkar att i stället äta grönt vägrar andra att sluta helt – och Victoria Tham, marknadschef på Färsodlarna, förstår bägge sidor.

Utsökt gulaschsoppa från Färsodlarna

– Rapporten Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 förordar exempelvis en huvudsakligen växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn, vilket visar att det är viktigt att variera sin kost. Diskussionen behöver dock inte vara svart eller vit och man måste inte alltid kompromissa: det finns mycket man kan göra för att äta sunt och klimatsmart utan att behöva göra avkall på sin livskvalitet och sina vanor, säger hon.

Baljväxter och raps
Efter flera års utveckling, testande och hårt arbete har Färsodlarna skapat en 100 procent svensk vegofärs som är helt fri från kött, soja och konstgjorda tillsatser. Det är dock inte rocket science; Svenskodlad Vegofärs innehåller endast de tre baljväxterna sötlupin, gråärt och åkerböna samt raps från svenska åkrar. 

En riktigt god falafel med vegobullar

Baljväxter är inte bara hälsosamma utan kräver mindre mark, vatten och energi av planeten. De producerar också betydligt mindre växthusgaser, vilket gör klimatpåverkan mindre. Faktum är att baljväxten beskrivs av Livsmedelsverket som ”en riktig hjälte bland livsmedel”.

– Det enda vi har tillsatt i vår baljväxtfärs är en gnutta salt, sedan får du smaksätta resten med det du tycker bäst om. Välj om du vill laga din mat enbart på färsen eller om du vill använda baljväxterna som en extra ingrediens och blanda ut din köttfärssås för en billigare måltid med mer fibrer. Precis som att många river i lite morötter i köttfärssåsen kan man enkelt börja med att addera ett par deciliter av vår färs och berika bolognesen. Det är ett perfekt knep för småbarnsföräldrar där barnen ofta inte är överförtjusta i fiberrika livsmedel, säger hon. 

Läs mer om ingredienserna här 

Varför inte testa Färsodlarnas vardagsbolognese?

Barnfamiljernas favorit
Vegofärsen är Färsodlarnas huvudprodukt och för att göra matlagningen ännu enklare har de lanserat sina vegobullar, gjorda på färsen. Victoria berättar att vegobullarna brukar vara extra populära hos barnfamiljer som ofta har ont om tid och där köttbullar annars är paradrätt.

– Visst är nyttigheter viktiga, men om maten inte smakar gott kommer det inte att vara ett alternativ på familjens middagsbord. Därför har vi testat receptet på ett stort antal stora och små. Resultatet blev krämiga, goda vegobullar som passar lika bra att använda som falafel som till klassiska köttbullar.

Testa färsen – här är 3 goda recept: 

Färsodlarnas vardagsbolognese

Ingredienser:
Svenskodlad Vegofärs 400 gram (alt. 200 gram Svenskodlad Vegofärs och 250 gram blandfärs)
3 msk rapsolja
800 g krossade tomater
1 st hackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2-3 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar 

Så gör du: 

Börja med att bryna färsen i 2 msk olja på medelvärme i 7-8 minuter så den får en gyllene färg runt om. Häll sedan över till en stor kastrull eller gryta. 

Stek lök och vitlök i resten av oljan tills det har mjuknat utan att ta färg. Häll över fräset till färsen och tillsätt torkad oregano, salt och peppar. Låt det steka tillsammans med färsen i ett par minuter. 

Tillsätt krossade tomater, hälften av vattnet och en grönsaksbuljongtärning. Höj värmen och låt allt puttra i 15-20 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Om du har tid får du gärna låta din bolognese puttra i en timme eller två, det gör den bara godare men inget måste. 

Servera med nykokt spaghetti och gärna med chili eller örter du gillar!

Mustig gulasch
400g Svenskodlad Vegofärs 
4 msk rapsolja
1 st gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, pressad eller fint hackad
1 st röd paprika, hackad
1 st morot, hackad
2 st stavar blekselleri, hackad
6 st potatisar, delad i mindre bitar
1 tsk kummin, malen
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 krm muskot, malen
2 st lagerblad, torkade
2 msk tomatpuré
400g krossade tomater
6-8 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar 

Till servering: 
surdegsbröd
matyoghurt
färsk timjan 

Så gör du: 

Bryn färsen i ca 2 msk olja i 7-8 minuter på medelhög värme till den fått en gyllene färg och doftar nötigt. Häll över till en stor gryta. 

Stek lök, paprika, morot, selleri och vitlök till det mjuknat helt. Häll över grönsaksfräset till grytan med färs. Tillsätt nu tomatpuré och kryddor och låt allt steka tillsammans ett par minuter. 

Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, lagerblad och potatis. Låt allt puttra på medelvärme under lock till potatisen är mjuk. Rör om emellanåt. Smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt med mer buljong efter önskad konsistens. 

Servera gulaschgrytan med bröd, en klick yoghurt och färsk timjan! 

Snabb falafel i pitabröd
Ingredienser:
Svenskodlade Vegobullar (1 pkt=260 g)
Rapsolja
4 st pitabröd
2 dl smetana
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
0,5 st strimlad isbergssallad
0,25 st strimlat rödkålshuvud
2 st hackade tomater
0,5-1 st tunt skivad rödlök
Sriracha
Koriander
Persilja
Picklad rödlök 

Så gör du: 

Blanda ner vitlöken i smetanan och smaka av med salt och peppar. Värm rapsolja i en panna så det täcker botten, när oljan är varm tar du bullarna och lägger ner i pannan. Sedan tar du stekspaden och trycker till bullen så att den blir bred och rund. Stek sedan på vardera sida tills krispig. 

Rosta pitabrödet i brödrosten och smeta in botten av brödet med vitlökssås innan du lägger in grönsakerna. Toppa med falafelbullarna, lite mer sås och sriracha. Avsluta med att garnera rätten med koriander och persilja.

Smaklig måltid! 

Här hittar du fler recept! 

Victor Christophe

Learn More →