Rallyproffsets äventyr startade i garaget

Garaget är kanske den mest underskattade ytan i ett hem. Här hamnar ofta allt från verktyg, trädgårdsredskap och juldekorationer till möbler i en enda härlig röra – men om vi tänker efter: är det inte många äventyr som startar med att vi hämtar något i garaget? Ryggsäcken till hajken, cykeln till utflykten eller slalomskidorna inför fjällsemestern ligger ofta där och väntar på oss. 

En av dem som startat sitt äventyr i garaget är Jessica Bäckman, banbrytande racerförare och inspiratör för många unga inom motorsporten. Hon berättar att det är de höga hastigheterna, doften av drivmedel och adrenalinet hon får i tävlingsracen som ger henne sin extra energi.

– Att jag som älskar motorsport har hängt timmar, veckor och kanske månader i garage under mitt liv är ju kanske inte så konstigt, men jag älskar verkligen garaget. Det är så tillgängligt med den stora portöppningen. Det känns nästan som en osynlig gräns mellan ute och inne. För mig är garaget husets lyxigaste yta: dels behöver jag inte åka iväg, dels rymmer det så oändligt mycket och dessutom kan fokusera på det jag vill göra, oberoende av väder. Jag önskar att fler upptäckte vilket möjligheter som ryms i ett garage, säger hon. 

 
Hur skulle ditt garage se ut med en ny garageport? Testa portsimulatorn här!

Här blomstrar fritidsintressen
Daniel Zachrisson har sett oändliga varianter av garage under sina 15 år som Garageportexpert. Han konstaterar att garaget numer ofta är en yta där familjens fritidsintressen blomstrar. 

– Förr var de flesta garage fyllda med bråte och så kan det kanske fortfarande vara på många håll, men de senaste åren har jag kommit till fler och fler garage där fokus skiftat och garaget fått bli en hub för familjens intressen.

Han konstaterar att det kanske är outdoor-trenden som drivit den utvecklingen.
– Nu kan garaget vara allt från hemmagym till plantskola eller vallabod. Det är kul att se att så många tar tillvara garagets unika förutsättningar, höjer dess standard och gör det mer tillgängligt. Det är ju fantastiskt lyxigt och praktiskt att ha en dedikerad plats för sin hobby oavsett om det är fiske, trädgård eller något annat man brinner för.     

 
Öka säkerheten och minska energiåtgången
Men om man vill vara mer i garaget kan det vara en god idé att försäkra sig om att garageporten man har är säker. Av Sveriges drygt 1,8 miljoner garageportar är uppskattningsvis 260 000 så gamla att de kan vara farliga. Livslängden på en port är i regel 25 till 30 år och under den tiden slits inte bara fjädrar och material, utan hela konstruktionen.  

Över tid ändras hållfastheten för alla material, de slits och åldras – även i garageportar. Trä murknar, metall rostar. Tillsammans med portfjädrarnas enorma krafter utgör gamla slitna material en risk för att fjädrarna släpper i infästningen och att porten faktiskt trillar ner. 

– Det är många som glömmer vilka krafter som driver en garageport. Känner man med sig att man kanske inte besiktat eller servat sin port så flitigt kan det vara värt att ta portens varningstecken på extra stort allvar. Det kan hålla onödiga olyckor borta, berättar Daniel Zackrisson.  

 

Boka service av din garageport. Läs mer här! 

Ett garage som håller värmen
Vill du – precis som Jessica – utveckla dina intressen med hjälp av ytan i garaget kommer du troligtvis också vilja skapa en miljö som är torr och tempererad. Det blir ingen mysig verkstad där du kan meka med din drömbil eller bygga fantastiska möbler om garaget är kallt och fuktigt. 

 

Daniel Zackrisson berättar att ju högre upp i Sverige man kommer, desto vanligare är det att garaget är fullt uppvärmt.
– I de garage där man inrett för sina intressen upplever jag att det vanligtvis hålls en temperatur mellan 12 och 18 grader. En vinter som den förra blir det ju väldigt viktigt att garageporten är tät om inte energikostnaderna ska slå i taket eller man ska tvingas stänga av värmen, med allt vad det innebär. 2022 lät vi därför några av våra mest erfarna Garageportexperter utveckla porten Sverigeport +. Det är en energibesparande port som, enligt de simuleringar som gjorts i IDA Ice, kan spara upp till 1500 kilowattimmar eller 43 procent av uppvärmningskostnaderna, jämfört med en annan ny port som inte sluter helt tätt.  

Presenteras av

Garageportexperten är Sveriges största leverantör av garageportar. Kedjan består av 29 franchisetagare med butiker på över 45 orter i hela landet. Sedan starten 1995 har kedjan levererat och monterat över 290 000 garageportar till villor, hyreshus och bostadsrättsföreningar i hela landet.

Läs mer här!