Tuomo: Jag ångrar att jag inte gjorde det här tidigare

I många år har Tuomo lidit av tandvårdsrädsla. Det har orsakat honom svåra problem med trasiga och förlorade tänder. Men för lite mer än ett år sedan förändrades hans liv.

Tandvårdsrädsla är vanligare än vad man kan tro. Så mycket som en av fem svenskar är tandvårdsrädda och en av tio är så pass rädda att de undviker tandvården helt och hållet. Därför valde tandvårdskedjan Aqua Dental att starta initiativet Spola Rädslan och instifta Tandvårdsrädslans dag den 24 augusti.

Syftet med dagen är bland annat att hjälpa tandvårdsrädda tillbaka till tandvården genom att erbjuda kostnadsfria tandvårdsbesök. 

– Det finns ett enormt stigma kring tandvårdsrädsla. Vi vill försöka bryta det och en av våra ambitioner är därför att sprida kunskap om ämnet och hjälpa de som är tandvårdsrädda. Vi vill förbättra folkhälsan, säger Rikard Virta grundare av Aqua Dental. 

 Forskning visar nämligen att det finns tydliga samband mellan munhälsan och allmänhälsan. Exempelvis finns det kopplingar mellan tandlossning, vissa typer av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.  

Tuomo är en av Aqua Dentals patienter som länge har lidit av svår tandvårdsrädsla. På grund av det har han levt nästan hela sitt vuxna liv utan tänder. Rädslan hos Tuomo har varit så pass stor att han trots smärta och förlorade tänder inte har kunnat ta sig till tandläkaren. Detta har lett till att det har varit omöjligt för honom att njuta av sitt liv, som istället har varit fyllt av skam, ångest och smärta.   

– Man undviker att träffa nya människor för att man skäms, jag är ändå social. Men så ser man att de tittar och då slutar jag prata eller går därifrån, säger Tuomo.  

Det var för lite mer än ett år sedan som Tuomo beslutade sig för att ta mod till sig och söka hjälp. Hos Aqua Dental fick han hjälp av tandläkare och specialister som är vana vid att arbeta med tandvårdsrädda patienter. De hjälpte honom att ersätta de förlorade tänderna och i dag kan Tuomo le och äta utan problem.  

– Är det en enda sak jag ångrar, då är det att jag inte gjorde det här tidigare. Nu vågar jag le igen, säger han.   

Är du tandvårdsrädd? Du kan läsa mer om initiativet Spola rädslan och Tandvårdsrädslans dag här

Se filmen om Tuomo: 
Missa inte 02:29 när Tuomo börjar se resultat