Vid Högskolan i Skövde är du aldrig en i mängden

Högskolan i Skövde må vara en av de mindre högskolorna i Sverige, men lärosätet utmärker sig tydligt bland högskolorna genom ett flertal nischutbildningar, närvarande och engagerade lärare och ett mycket aktivt studentliv. Avstånden är oerhört korta och boendet är både billigt och håller mycket hög standard.

Victoria Lindeberg kommer från Markaryd i Småland. Hon har studerat biovetenskap med inriktning molekylär biodesign, men hade i slutet av gymnasiet egentligen siktat in sig på ett annat lärosäte.
– Det var en lyckosam slump att jag kom hit – jag besökte en kompis som pluggade här och just den helgen råkade det vara öppet hus. Av ren nyfikenhet gick jag dit, vilket ledde till att jag fick träffa den lärare som är ansvarig för mitt program. Jag blev helt förtrollad av hans engagemang i sitt ämne och hans energi, något jag snart förstod att han hade gemensamt med högskolans övriga lärare, berättar Victoria.

Själv kommer Victoria från en lite mindre ort och konstaterar att Skövde var ett lagom steg uppåt – även om själva staden är större har den samma familjära och mysiga känsla. Utbildningen hon har gått är en av de mest specialiserade i Sverige och fokuserar i huvudsak på biologi och kemi, med ett tydligt fokus på laborativt arbete.
– Det är ett bra sätt att utbilda sig på, att kombinera teori och praktik på det här viset. Det ger en ökad förståelse för det man lär sig. Dessutom finns lärarna alltid tillgängliga om det är något man inte hänger med på.  När jag hade svårt att förstå ett nytt system inom labbet tog jag upp det med min föreläsare, som samma kväll bjöd mig till sitt kontor. Där hade hon gjort en helt ny powerpointpresentation och satt med mig och förklarade allting. Det var fantastiskt bra, konstaterar hon.

Efter sin examen valde Victoria att läsa till kurser i ekonomi för att bredda sin kompetens ännu mer. Något som var enkelt att göra på skolan.

Vill du veta mer om utbildningen Victoria gick? Klicka här!

En helt annan atmosfär
Att lärarna tar sig tid är något Victoria betonar flera gånger och där får hon också medhåll av Oscar Magnusson. Oscar är  inne på sitt fjärde studieår, och läser magister programmet i Kognitiv neurovetenskap: Medvetandet och hjärnan. Innan dess läste han kognitiv neurovetenskap med inriktning tillämpad positiv psykologi.
– Eftersom Skövde är en mindre skola blir det en helt annan atmosfär – man blir aldrig en i mängden. Jag har en bra relation till mina lärare – de känner mig och jag känner dem. Har jag några frågor eller funderingar finns det alltid någon tillgänglig, och med tanke på att jag går en utbildning som är helt unik är det väldigt skönt att ha ett så närvarande stöd. Deras seriösa inställning gör att man känner att man är en del av skolans gemenskap snarare än bara en siffra i bokföringen.

Det var i synnerhet upplägget av utbildningen som gjorde att Oscar valde Skövde, men han hade också erfarenhet av staden sedan tidigare och visste att han skulle passa bra in.
– Jag brukar säga att jag pluggar tills de slänger ut mig! Ämnet är så oerhört intressant och får jag som jag vill går jag nog vidare till att bli forskare. Dessutom trivs jag väldigt bra här i Skövde; jag bor i studentboende med en stor balkong som vetter mot en vacker park, bara några minuters promenad från skolan, och om jag inte studerar på biblioteket eller går på föreläsningar finns det många möjligheter till olika fritidsaktiviteter, berättar han.

Vill du veta mer om den utbildning Oscar går? Klicka här!

Många spännande alternativ
Simon Hansson pluggar i sin tur andra året på Högskolan i Skövdes nischutbildning inom dataspelsutveckling inriktning design. Han kommer ursprungligen från Göteborg och valde Skövde av samma orsak som både Victoria och Oscar – det finns ingen motsvarighet till utbildningen han har valt någon annanstans i Sverige.
– Visst finns det program som liknar detta, men Skövdes designinriktning är den mest utvecklade vi har för närvarande. Då jag alltid har haft ett stort intresse för dataspel och visste att jag ville jobba inom den branschen kändes det som en självklarhet att söka mig hit.

Liksom Oscar siktar Simon på att gå vidare efter sin kandidatexamen till att läsa en magister. Högskolan satsar stort på att introducera fler magisterutbildningar och sedan Simon påbörjade sin utbildning har antalet vägar att gå utökats från en till fyra.
– När jag kom hit erbjöds Serious Games och Digitalt berättande: spel och kulturarv som magisterprogram, men nu finns även Spelutveckling och Games user experience. Mitt mål är dock inte att slå in på forskarbanan, utan jag tänker jobba inom branschen. Förr eller senare kanske jag startar eget, men än så länge har jag inte helt bestämt mig – det finns massor av spännande alternativ att utforska, avslutar han.

Vill du veta mer om den utbildning Simon går? Klicka här!

Högskolan i Skövde är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där du gör framsteg, varje dag. Här välkomnas alla studenter, unga och äldre, nybörjare och vana, svenska och internationella.

Läs mer om dina möjligheter i Skövde!