Vill du bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle? Är du samtidigt tekniskt intresserad eller älskar du kanske att jobba utomhus? Då kan någon av Trafikverksskolans utbildningar för järnvägsbranschen passa dig perfekt. Förutom bra lön kan du se fram emot lysande karriärutsikter och goda möjligheter till jobb redan under din utbildning. Passa på att söka redan idag!
Idag väljer fler människor än någonsin att åka tåg. Det kallas av vissa för framtidens resande och är en viktig del av vår klimatsmarta infrastruktur och vägen mot en grönare planet. I takt med att spåren blir trängre behövs också fler som vill jobba med järnväg och bidra till en bättre framtid. Med Trafikverksskolans utbildningar kan du söka en mängd olika inriktningar och hitta yrket som passar just dig. Gemensamt för samtliga inriktningar är en riktigt ljus framtid med extremt goda möjligheter till jobb och bra lön.
– Det är väldigt lätt att få jobb efter genomförd utbildning hos Trafikverksskolan. Utbildar du dig till tekniker har du efter bara ett års studier en lysande arbetsmarknad i Sverige men många företag verkar även utomlands. Läser du till järnvägsingenjör börjar många till och med jobba redan under studietiden parallellt med studierna under tredje året. Vi anordnar också en arbetsmarknadsdag varje år där konsulter och entreprenörer kommer och träffar studenterna och nätverkar – något som brukar bidra ett enormt driv och många möjligheter, berättar Malin Nyman, marknadsansvarig på Trafikverksskolan.
”Där behövs du”
Branschen är stor och passar både dig som vill arbeta tekniskt, dig som vill se Sverige och arbeta ute längs spåret och dig som alltid drömt om att bli lokförare. Vad du än är intresserad av är järnvägen full att utvecklingsmöjligheter och alla delar bidrar till ett mer hållbart Sverige.
– Utbildar man sig för ett yrke inom järnvägen är man med och bygger morgondagens miljövänliga transportalternativ. Tåget och järnvägen är framtiden och nu måste vi växla upp och bygga mer. Där behövs du, säger Malin Nyman.
Ansök till utbildningarna nu under våren - vilken passar dig?
Yh-kontaktledningstekniker (1 års studier)
Gillar du att arbeta i grupp med ny spännande teknik, jobba på höga höjder och bidra till samhällsutvecklingen, är yrket som kontakledningstekniker något för dig. Som kontaktledningstekniker arbetar du framför allt med underhåll samt ny- och ombyggnad av järnvägens kontaktledningsnät. Trafik är direkt beroende av att kontaktledningsnätet fungerar, vilket gör ditt arbete samhällsviktigt och ansvarsfullt.
Läs mer
Yh-signaltekniker (1 års studier)
Trivs du med att arbeta med ny spännande teknik, vill vara med i det stora teknikskiftet till det nya EU-gemensamma signalsystemet (ERTMS) och dagligen bidra till samhällsutvecklingen, är signalteknikeryrket något för dig. Som signaltekniker kan du jobba med nybyggnation eller underhåll och felsökning av signalanläggningar.
Läs mer
Yh-bantekniker (1 års studier)
Gillar du att arbeta i team, jobba ute i det fria, är i god fysisk form och vill bidra till samhällsutvecklingen är banteknikeryrket något för dig. Som bantekniker kan du arbeta med förebyggande underhåll, felavhjälpning i spår och växlar samt arbete med räls- och slipersbyten.
Läs mer
Järnvägsingenjör (3 års studier)
Vill du vara med och utveckla framtidens transportsystem och bidra till en grönare, smidigare och säkrare samhällsutveckling? Då är järnvägsingenjörsutbildningen något för dig.
Som järnvägsingenjör kan du jobba med bland annat projektering, projektledning eller planering för utbyggnaden av Sveriges infrastruktur. Du kan också specialisera dig inom material, logistik eller helhetslösningar för järnvägens komplexa system.
Läs mer
T4 gymnasieingenjör inriktning järnväg (1 års studier)
Vill du öppna dörren till en värld av möjligheter genom att endast läsa ett extra år på gymnasiet? Då ska du välja ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet med inriktning järnväg. Efter detta fjärde gymnasieår är du redo att arbeta som projektör inom järnvägen hos Trafikverket eller hos ett konsultföretag. Du kan också välja att läsa vidare till järnvägsingenjör på Lunds Tekniska Högskola.
Läs mer
Yh-lokförare (1 års studier)
Lokförarens arbetsuppgifter är varierande, allt från att köra tåg till att verka som radioloksoperatör eller växlare. Lokföraryrket har under de senaste åren också blivit ett serviceyrke och det finns inte längre några krav på tekniska förkunskaper. Även om ett teknikintresse underlättar för lokföraren har dagens moderna fordon avancerade system för teknisk support.
Läs mer
Vi levererar utbildningstjänster till Trafikverket samt väg- och järnvägsutbildningar till Trafikverket och övriga privata aktörer på den skandinaviska marknaden. Dessutom erbjuder vi utbildningar på gymnasie-, yrkeshögskole- och högskolenivå.
I vårt kursutbud har vi över 500 kurser och varje år genomförs över 1000 lärarledda kurstillfällen för 10 000 kursdeltagare på fler än 50 olika orter runt om i Sverige. Vi erbjuder även ett stort antal digitala kurser som årligen genomförs av fler än 70 000 personer från såväl Trafikverket som den privata väg- och järnvägsbranschen.