5 vanliga myter och fakta om håravfall

Det finns en hel del myter om håravfall. Listan är lång med märkliga idéer kring vad som faktiskt är orsaken och hur man ska göra för att tämja håravfallet. Det kan till slut bli svårt att skilja fakta från vad som inte är sant. Nordic Hair Clinic har sammanställt en lista på vanliga tankar och funderingar kring håravfall.

1. Använda keps eller hatt ökar håravfallet

Detta stämmer inte. Oavsett vad du har på huvudet gör det ingen skillnad för hårsäckarna i hårbotten. De behöver syre vilket kommer från ditt blod, inte från luften. Hårets utseende påverkas men det har inget att göra med hur starka hårsäckarna är.

2. Mitt hår kan ramla av om jag tvättar det för mycket

Hårets tillväxtcykel påverkas inte av antalet tvättar. Schampo kan inte tränga in i skalpen och få håret att falla av. Det som däremot kan hända är att man kan täppa till porerna i hårbotten.

3. Rakar eller klipper man håret ofta växer det tjockare och snabbare

Rakning eller klippning av håret ökar inte eller förbättrar inte kvaliteten på friska hårsäckar i hårbotten. Du får inte heller tjockare hår. Hårsäckarna bestämmer hur fort ditt hår växer och detta är till stor del ärftligt. Hårstråna är bara tjockare vid basen när de växer ut så därför verkar håret tjockare.

4. Du tappar mer hår om du borstar eller pillar i håret ofta

Det kommer inte orsaka skallighet att borsta och att hålla på med håret mycket. Detta kan emellertid vara ett tecken på stress som kan bidra till håravfall, eller att håret dras ut från rötterna om du borstar det för ofta.

5. Det går att få tillbaka håret om man äter vitamintillskott

En vanlig myt är att du kan få tillbaka håret om du äter ett visst vitamintillskott. Tyvärr stämmer inte detta heller. De allra flesta äter idag en tillräckligt bred kost för att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver. Har du brist på någonting i kroppen måste en läkare avgöra det.

Så kan du göra för att förebygga håravfall – en metod som faktiskt fungerar

En beprövad metod som faktiskt fungerar mot håravfall är PRP. Då tar man patientens egna blod och utvinner ett protein ur blodplasman. När det proteinet injiceras in i skalpen för det näring och tillväxtfaktorer till hårsäckarna, vilket ger dem en boost. Hårtillväxten ökar och hårsäcken producerar ett starkare och friskare hårstrå.

Hur fungerar en PRP-behandling?

Allt börjar med en kostnadsfri konsultation

Nordic Hair Clinic är ledande medicinsk hårklinik i Sverige inom behandlingar för håravfall. För att börja en PRP-behandling måste man bli undersökt av en hårspecialist på en konsultation hos Nordic Hair Clinic. Hårbotten fotas med mikrokamera för att se vilket tillstånd hårsäckarna är i och då görs en bedömning om en kur med PRP skulle hjälpa hårtillväxten.

Patienter som har blivit hjälpta av PRP

Tunt hår eller håravfall? Vi är specialister på hårtransplantationer och injektionsbehandlingar med stamceller för hår och hud.

Våra hårkliniker hittar du i Stockholm, Göteborg och i Istanbul.

Kontakta oss:
08 - 20 00 18
stockholm@nordichair.com
Kungsholmsgatan 10, 112 27 Stockholm

Vill du boka tid för en kostnadsfri konsultation? Klicka här